‘Zeilende’ auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Teamleider Maud Diepenveen vertelt dat het team in augustus vorig jaar is begonnen met het ontwerpen en bouwen van alweer de tiende auto van het Delftse studententeam. De lat ligt hoog, hun voorgangers wisten al 7 keer de wereldtitel te winnen en werden bij de 2 andere wedstrijden tweede.

Doordat de teams die deelnamen aan de race de afgelopen jaren goed bij elkaar hebben gekeken, ging de ontwikkeling van de zonneauto hard. Nadeel hiervan is echter dat de auto’s steeds meer op elkaar gaan lijken, de verschillen worden steeds kleiner.

Zeilen in de wind

Chief engineer Fères Hassan vertelt over de grootste troef van hun NunaX: inspelen op de wind. Tijdens de ontwerpfase onderzochten de studenten de race van 2017. Hier bleek namelijk dat het verbruik van de auto omlaag ging toen de wind niet recht van voren kwam, maar onder een hoek. Vervolgens heeft het team weerdata geanalyseerd en geprobeerd een voorspelling te maken van de wind tijdens hun race in Australië.

Om op dit gegeven in te spelen zijn bij NunaX de canopy en wielkappen zo ontworpen dat de auto een klein zetje in de rug krijgt wanneer de wind onder een hoek aankomt. Naast zonne-energie kan de auto dus ook profiteren van de wind.

Klein en compact

Hassan geeft aan dat door de minimale verschillen tussen de auto’s het nodig was om de limieten op te zoeken. De grootte van de zonnepanelen is reglementair vastgelegd, dus zocht het team mogelijkheden in het formaat en gewicht van de wagen. Hassan geeft aan dat ieder onderdeel opnieuw is ontworpen, materiaal is weggehaald. Zo ontstond een ophanging die 15% lichter is dan die van vorig jaar en een totaal gewicht van NunaX van 135 kilogram, de lichtste auto ooit voor het Delftse team. Ook is de auto door het compact plaatsen van de zonnecellen en de vleugels 10 centimeter smaller dan voorgaande modellen. 

Gallium

In plaats van siliciumcellen, die gebruikt worden op huizen, heeft het team gallium zonnecellen geplaatst, welke veel efficiënter zijn. Maar, zo geeft Hassan aan, als de andere teams deze ook toepassen levert dat uiteraard geen winst op.

Een laatste bijzonderheid is de accu. Met 24 kilogram is deze best zwaar ten opzichte van de andere onderdelen. Waar de accu normaal tussen de 2 wielen in lag, is deze nu vele malen compacter gemaakt en geplaatst voor het voorste wiel.

Hassan heeft nog een mooie vergelijking als afsluiter: met de energie waarmee een Tesla naar Berlijn rijdt, kan NunaX naar Hong Kong rijden.