Categories: Actueel

Zeewierboerderij geïnstalleerd aan Scheveningse kust

Als het aan initiatiefnemer North Sea Farmers ligt, wordt de ruimte binnen de windmolenparken een groene oase vol zeeleven, waar honderden vierkante kilometers zeewier wordt gekweekt voor verschillende industriële toepassingen. Dit jaar wordt de eerste 40 hectare van de in totaal 1,6km² zeewierboerderij aangelegd. Op termijn zullen er 80 ankers en 40 zeewierteeltsystemen binnen een windpark geplaatst worden.

Schuilen en broeden op een anker

De ankers zijn uniek in de wereld: niet alleen houden ze de drijvende zeewiersystemen op hun plek, ook kan zeeleven zich gemakkelijk aan het anker hechten. Zo hoopt men de verarmde Noordzeebodem te verrijken.

Projectleider Zinzi Reimert: "Het eco-anker is een cruciaal onderdeel van duurzame, offshore zeewierteelt binnen windparken. Zogenaamd ‘substraat’ als oesterschelpen, hout of kurk worden net boven het niveau van de zeebodem aan het anker bevestigd en dienen als huisvesting, schuilplaats of broedplek voor onder andere de noordzeekrab, slibanemoon, zeester en steenbolk."

Explosievenscans op de zeebodem

Risico’s bij het plaatsen van de ankers zijn zo klein mogelijk gemaakt door zorgvuldige voorbereiding en samenwerking met expert-partners, onder andere op het gebied van archeologisch vooronderzoek en sterkteberekeningen. Er zijn zelfs bodemscans gemaakt, in verband met eventuele UXO’s: onontplofte explosieven die nog op de zeebodem kunnen liggen. Het installeren van de ankers kan alleen bij goed weer. Deze is uitgevoerd door Zwerver III van Van Stee Offshore, gespecialiseerd in internationale offshoreprojecten.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

2 dagen ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

2 dagen ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

2 dagen ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

2 dagen ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

2 dagen ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

2 dagen ago