Een team onder leiding van de Universiteit van Bristol gebruikt nanomaterialen uit zeewier om een sterke batterijscheider te maken.
Natriummetaalbatterijen zijn veelbelovende energieopslagsystemen met hoge en lage kosten voor de volgende generatie grootschalige toepassingen. Er is echter een belemmering voor hun ontwikkeling: de ongecontroleerde groei van dendrieten, die de afscheider van de batterij binnendringen en kortsluiting veroorzaken.
Voortbouwend op eerder werk is het team van de Universiteit van Bristol en het Imperial College en University College London, erin geslaagd een separator te maken van cellulose-nanomaterialen die zijn afgeleid van bruin zeewier.
Het onderzoek, gepubliceerd in Advanced Materials, beschrijft hoe vezels die de nanomaterialen bevatten niet alleen voorkomen dat kristallen van de natriumelektroden de separator binnendringen, maar ook de prestaties van de batterijen verbeteren.
“Het doel van een separator is om de functionerende delen van een batterij (de plus- en de minkant) te scheiden en vrij transport van de lading mogelijk te maken. We hebben aangetoond dat materialen op basis van zeewier de separator zeer sterk kunnen maken en voorkomen dat deze wordt doorboord door metalen structuren van natrium. Het vergroot ook de opslagcapaciteit en efficiëntie, waardoor de levensduur van de batterijen wordt verlengd”, zegt eerste auteur Jing Wang .
De volgende uitdaging is om de productie van deze materialen op te schalen en de huidige op lithium gebaseerde technologie te vervangen.
Ik had begrepen dat er in Italie een bedrijf is dat al jaren een werkende batterij produceert die op zout werkt. De website: https://www.unesrl.com