WRC 2015: de balans opgemaakt

In november vond de World Radiocommunication Conference (WRC) in Genève plaats. Daar hebben 3750 afgevaardigden van in totaal 169 landen, waaronder specialisten van het agentschap, wereldwijde afspraken gemaakt over de bestemming van frequenties voor bijvoorbeeld mobiele telefonie en satellietcommunicatie. Agentschap Telecom maakt nu de balans op.

De afspraken vormen de basis voor nationaal beleid over het frequentiespectrum. Dat geldt voor het bedrijfsleven, de burger maar ook voor hulpdiensten, luchtvaart en scheepvaart. Deze internationale afspraken moeten het schaarse beschikbare spectrum zo eerlijk mogelijk verdelen en storingen in het radioverkeer zoveel mogelijk voorkomen. Voor Nederland is de WRC 2015 succesvol verlopen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Mobiel breedband

Zo is er wereldwijd het voornemen om de 700 MHz band definitief voor mobiele breedband toepassingen te bestemmen. Verder zijn op Europese schaal de 1427 … 1452 MHz en de 1492 … 1518 MHz frequentiebanden hiervoor  aangewezen. Daarnaast is de 3400 … 3600 MHz frequentieband op wereldwijde schaal geharmoniseerd voor dergelijke  toepassingen. Agentschap Telecom werkt de consequenties van deze WRC besluiten nu verder voor Nederland uit.

Global Flight Tracking

Om in de toekomst vliegtuigen te kunnen volgen is tijdens de WRC een allocatie in de frequentieband 1087.7 … 1092.3 MHz toegekend voor het gebruik van Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B). ADS-B signalen die vliegtuigen onderling of naar grondstations uitzenden, gaan in de toekomst ook naar satellieten waardoor te allen tijde duidelijk is waar een vliegtuig zich precies bevindt. Agentschap Telecom heeft tijdens deze conferentie actief bijgedragen aan de totstandkoming van dit belangrijke besluit waarvoor veel internationale aandacht bestond.

Satellieten

Afspraken rond satellieten en frequentiegebruik worden op mondiaal niveau gemaakt. Tijdens deze WRC zijn de Radio Regulations, waarin afspraken van eerdere WRC’s staan, waar nodig aangepast. Deze aanpassingen zorgen op satellietgebied voor minder administratie en regelgeving voor Agentschap Telecom. Zo vervalt in de satellietcoördinatieprocedure de Advance Publication (de voorpublicatie van de technische karakteristieken van satellietsystemen) voor een groot deel en  hoeven de betreffende Administraties niet  alle coördinatie en notificatie informatie meer per fax te sturen naar de ITU. Op frequentiegebied heeft de conferentie besloten om extra spectrum voor de vaste satellietdienst (FSS) ter beschikking te stellen in de 14,5 GHz band.

Kleine satellieten

Nederland stelde tijdens de WRC voor om onderzoek te doen naar nieuw frequentiespectrum voor kleine satellieten met kortdurende ruimtemissies, het gaat hierbij om bijv. de zogeheten pico- en nanosatellieten (met soms een omvang van slechts een melkpak). Dit voorstel kreeg veel belangstelling en er is besloten om studies te doen naar de frequentiebehoeften van deze satellieten. Indien nodig wordt mogelijk in 2019 nieuw frequentiespectrum voor deze satellieten aangewezen. Deze ontwikkeling biedt veel perspectieven voor de snel groeiende Europese industrie.

Suborbital flights

Vliegtuigen uitgerust met raketmotoren die tot boven 100 km kunnen opstijgen, worden op verschillende plekken in de wereld ontwikkeld. Er bestaan echter nog geen internationale regels en frequenties voor deze zogenaamde suborbital flights. Nederland heeft er mede voor gezorgd dat ook naar dit onderwerp internationaal studie zal worden verricht.

PPDR-apparatuur

Tijdens deze WRC zijn de frequentiebehoefte voor de Openbare orde en Veiligheidsdiensten (in het Engels: Public Protection and Disaster Relieve (PPDR)) geaccommodeerd zodat deze meer in overeenstemming worden gebracht met de wensen en behoeften van deze tijd. Zo is voor onder andere Nederland een meer uitgebreid afstembereik voor PPDR-apparatuur afgesproken: de tuning range 380 … 470 MHz is uitgebreid met 694 … 894 MHz. Het gaat hierbij dan om apparatuur die door politie, brandweer, ambulancevervoer en voor rampen- en terroristenbestrijdingsorganisaties wordt ingezet.
Ook is de desbetreffende ITU-R Resolutie meer techniekneutraal geformuleerd en zijn beperkingen als het specifiek benoemen van gedeeltes voor smalbandige- en breedbandige communicatie niet opgenomen. Hierdoor kunnen landen dit zelf vrij invullen. Dit komt innovatie ten goede.

Toekomst

Agentschap Telecom kijkt nu welke gevolgen al deze voornemens hebben voor Nederland en of er wet- en regelgeving aangepast moet worden. Dat doet zij in overleg met het ministerie van Economische Zaken.

Aan het einde van deze WRC werd de agenda opgesteld voor de volgende conferentie. In 2019 hebben alle radiodiensten, zoals landmobiel, satelliet, omroep en wetenschappelijke diensten een agendapunt. Tijdens WRC-23 zal gekeken worden of er in de band 470-694 MHz mobiel geïntroduceerd kan worden naast omroep.