Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam vanuit verschillende disciplines treden op tijdens het Eureka! Festival, het festival van de Nationale Wetenschapsagenda. Op zondag 29 november kun je op het Westergasterrein in Amsterdam experimenteren, proeven, mini-colleges volgen, of bij het kampvuur aanschuiven. En dat alles gerelateerd aan de bijna 12 000 onderzoeksvragen die Nederland aan de wetenschap stelde.
De UvA-wetenschappers die optreden zijn:
Henkjan Honing – de wetenschap van Muzikaliteit
Een college over Snowball (een witte kaketoe die graag danst op de Backstreet Boys) en Ronan (een headbangende zeeleeuw). Wordt er goeie muziek gemaakt in het dierenrijk en kunnen ze een beetje dansen? Hoogleraar muziekcognitie Prof.dr Henkjan Honing neemt je mee op avontuur door het muzikale dierenrijk.
Joop Goudsblom – De Vuurplaats: over vuur en beschaving
Kom lekker bij het kampvuur zitten en luister naar Joop Goudsblom. Van 1968 tot 1997 was hij hoogleraar sociologie aan de UvA. Hij schreef o.m. Nihilisme en cultuur, Dutch Society, Balans van de sociologie, Het regime van de tijd, Reserves en Stof waar honger uit ontstond. Van Vuur en beschaving verscheen onlangs een uitgebreide vijfde druk.
Rivke Jaffe – Stadsleven tussen vrijheid en veiligheid
‘Stadslucht maakt vrij’, is een oud gezegde. Maar stadsbewoners zijn ook vaak bang, en het stadsleven wordt steeds meer gekenmerkt door allerlei activiteiten die gericht zijn op veiligheid, van toegenomen cameratoezicht tot meer blauw op straat. Dr. Rivke Jaffe, universitair hoofddocent Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies aan de UvA vertelt je alles over dit stadse leven. (in samenwerking met de Jonge Academie).
José van Dijck en Alexander Rinnooy Kan – Big Data Debat
Deze twee UvA-hoogleraren nemen samen met een aantal andere wetenschappers deel aan het Big Data Debat in de Westerliefde.
Theo Gevers e.a. – 3D-scannen
Een afbeelding van jezelf in 3D? Dat kan. Ontdek de nieuwe cutting-edge 3D technologieën om objecten en ruimtes in 3D te reconstrueren en te printen. Met de 3D-scan app voor de Ipad worden levensechte 3D-figuren van de deelnemers gemaakt, onder leiding van Theo Gevers, hoogleraar Computer Vision. Daarna print de 3D-printer binnen een uur een borstbeeld van je uit, zo groot als een legopoppetje.
Jaap Vreeling e.a. – Mobiel Planetarium
De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (Nova) heeft een reizend planetarium ontwikkeld voor het basis- en voortgezet onderwijs. De interactieve show en de films die worden vertoond laten je als bezoekerkennismaken met de sterrenhemel en de sterrenkunde.
Bekijk het volledige programma op de site van het festival
Over de Nationale Wetenschapsagenda
De Nationale Wetenschapsagenda is in opdracht van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken uitgevoerd onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf. In het voorjaar van 2015 kreeg Nederland de kans mede te bepalen waar de wetenschap zich de komende tien jaar mee bezig gaat houden door via een online platform onderzoeksvragen in te dienen. De Nationale Wetenschapsagenda heeft tot doel de samenwerking tussen wetenschappers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties te stimuleren.