Categories: Actueel

Witteveen+Bos verpompt 4000 ton water per uur van Rotterdam naar Den Haag

WarmtelinQ is de eerste hoofdtransportleiding voor warm water ter wereld waar elke partij die dat wil op kan aanhaken. Doel is om 150.000 huishoudens en bedrijven tussen de haven van Rotterdam (via Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft, het Westland, Rijswijk) en Den Haag te voorzien van restwarmte uit het havengebied.

Pompstation Delft

Het WarmtelinQ netwerk bestaat uit aanvoer- en retourleidingen waarbij de aanvoerleiding warm water naar de warmtedistributienetten in Den Haag voert en de retourleiding het (afgekoelde) water terugvoert naar de warmtebron: de Rotterdamse haven. Hiervoor wordt in Delft een pompstation gerealiseerd met een capaciteit van ruim 4.000 ton water per uur. Het pompstation zorgt voor de benodigde druk in de transportleidingen.

De lengte van het tracé, de ‘open’ hoofdtransportleiding en de uiteindelijke omvang van het achterliggende warmtenetwerk gaan gepaard met verschillende uitdagingen zoals de juiste integratie van technologie en het betaalbaar houden van de warmtevoorziening. Samen met partner Qirion , is Witteveen+Bos tot de afronding in 2024 betrokken bij het project. Het ingenieursbureau is geselecteerd voor het raamcontract voor het ontwerpen van de bovengrondse infrastructuur.

WarmtelinQ

Ruim de helft van de energie die in Nederland wordt gebruikt gaat op aan warmte, waarvan bijna de helft wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen en bedrijven. In het project WarmtelinQ wordt industriële restwarmte (die nu naar de buitenlucht verloren gaat) gebruikt om huizen en bedrijven tussen Vlaardingen en Den Haag van warmte te voorzien. De restwarmte wordt getransporteerd middels warm water in een transportleiding en vervangt daarmee elders gestookt aardgas. Het WarmtelinQ-project is hiermee een belangrijke stap naar een CO2-neutrale energievoorziening in 2050. Op dit moment liggen de benodigde vergunningen voor WarmtelinQ bij het bevoegd gezag. Als de plannen doorgaan, starten de eerste werkzaamheden in 2021. In de toekomst worden ook andere duurzame warmtebronnen aangesloten op WarmtelinQ. Bijvoorbeeld warmte uit water, uit de bodem of uit andere duurzame bronnen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

16 uur ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

18 uur ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

18 uur ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

19 uur ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

19 uur ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

20 uur ago