Het Flasc hydropneumatische energieopslagsysteem slaat overtollige opgewekte elektriciteit uit een offshore windpark op als hydraulische energie die weer dient om elektrische energie op te wekken wanneer dat nodig is. Het ontwerp dingt mee mee naar European Inventor Award, in de categorie Research.
Flasc heeft als doel overtollige energie bij harde wind goedkoop en betrouwbaar op te slaan. Twee drukvatenbundels (Pressure Vessel Bundles (PVB’s)) zijn met elkaar verbonden via een ‘unmbilical’-kabel. De onderste PVB ligt op zeebodem en de bovenste is ondergebracht in een drijvende ondersteuningsstructuur.
Natuurlijke ‘heatsink’
De drukvatenbundel op de zeebodem zet het overschot aan door wind opgewekte elektriciteit om in energie door lucht te comprimeren. Dit gebeurt met behulp van zeewater onder druk dat fungeert als vloeibare zuiger in hogedrukreservoirs. Waait het niet of onvoldoende dan kan het proces worden omgekeerd. Met de vrijgekomen energie kan met een turbine elektriciteit worden opgewekt. Omdat Flasc zich onder water bevindt, kan het de oceaan gebruiken als een natuurlijk koellichaam zonder een complex thermisch beheersysteem voor de temperatuurstijging en -daling bij compressie en expansie.
Rendement 93 procent
Het systeem kan helpen de energietoevoer van verschillende offshore windparken te stabiliseren. Studies hebben aangetoond dat 93 procent van alle opgeslagen energie kan worden teruggewonnen, zelfs in ondiepere wateren en met een minimale belasting van de zeebodem.
Industrie
Vorige keer beschreven we aluminiumgietmachine Giga Press die is ontwikkeld voor Tesla en is genomineerd in de categorie Industrie.
Meestemmen voor de publiekspijs?
Meestemmen voor de publieksprijs kan hier. De winnaars worden op 9 juli bekendgemaakt.
Is het gebruik van ballonnen als opslag niet economischer.
De ballon verankeren aan de zeebodem.
De waterkolom boven de ballon zorgt voor een constante druk. De flexibele ballon voor een constante druk, afhankelijk van de waterkolom boven de ballon.