Windturbines met verticale as bieden een hogere energieopbrengst en een laag geluidsniveau (video)

Het Zwitserse bedrijf Agile Wind Power werkt aan verticale windturbines die het potentieel hebben om meer energie te produceren met lagere geluidsniveaus en minder schade aan dieren.

Hun projecten zijn geprezen en hebben steun gekregen van de Europese autoriteiten. ‘Met EU-financiering van het Vertical Sky-project ontwikkelt Agile Wind Power de eerste grootschalige windturbine met verticale as voor gebruik in gedistribueerde toepassingen. De kerninnovatie is een continue en zelfoptimaliserende aanpassing van de rotorbladen – een real-time regeling van de rotorbladhoek’, aldus de Europese Commissie. ‘Hierdoor wordt het toerental laag gehouden, wat resulteert in een drievoudig lager geluid. De vereenvoudigde logistiek voor transport en installatie, en milieuvriendelijkheid met vogels en vleermuizen, maakt een dichtere locatie bij bevolkte of moeilijk toegankelijke gebieden mogelijk.’

Lage belasting

Het lage toerental van de Vertical Sky windmolen (105 m hoog) reduceert het geluid met een factor drie ten opzichte van een conventionele windmolen. Een laag toerental garandeert ook lage centrifugale krachten en een lage belasting van de draagconstructie. Daarbij zijn de langzaam draaiende wieken van de windmolens herkenbaar voor dieren en vormen ze daarom geen bedreiging, wat betekent dat tot 90 procent minder kleinere vogels en vleermuizen worden geschaad door de draaiende wieken.

Eenvoudig onderhoud

Verticale Sky-turbines zijn volgens de makers gemakkelijk te onderhouden: onderhoudskosten zouden tot 70 procent lager liggen dan bij conventionele windmolens. Bovendien zijn er geen speciale voertuigen, helikopters of gereedschap nodig om ze te vervoeren en te installeren, wat tot 30 procent scheelt in de logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (4)

  1. Effectieve oppervlak wat wind vangt is toch heel veel kleiner dan van met horizontale as? Weegt dat op tegen lagere kosten van lichte constructie en bezet houden van schaarse ruimte?

  2. Logisch natuurkundig oplossing. Direct al voor nabije toekomst zie ik hier veel potentieel in. Lost aantal gevoelige maatschappelijke acceptatie problemen op. Meer rendement dus een duurzamer verdienmodel.

  3. Feit blijft dat je maar een beperkte hoeveelheid energie uit de wind kunt halen (ongeveer 60%) en je voor veel energie uit een heel groot oppervlak zult moeten ‘oogsten’. De helft van het oppervlak van een vawt draait tegen de wind in en door real-time aanpassen van de pitch van de bladen kun je het verlies beperken, maar ruwweg de helft van het oppervlak blijft ‘nutteloos’.

    Om een moderne turbine met bladen van zestig meter te vervangen zal de vawt volgens de achterkant van mijn sigarendoos bladen van tegen de 150 meter moeten krijgen bij een vergelijkbare diameter voor de molen.

    Bij de draaisnelheid uit het filmpje – zo’n 5 seconden per omwenteling – gaan dat soort bladen ver boven de 250 km/h bewegen, dat gaat allerminst geruisloos worden.

    Correct me if I’m wrong…