Wie draagt het meeste bij aan de maatschappelijke dialoog over wetenschap, technologie en innovatie?

Vandaag stelt het Rathenau Instituut de nieuwe nominatieronde open van de Melanie Petersprijs. Iedereen kan personen voordragen die een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog over wetenschap, technologie en innovatie.

Melanie Peters benadrukte dat wetenschap, technologie en innovatie alleen tot bloei komen als publieke waarden van een democratische samenleving in ogenschouw worden genomen.

Voor de prijs komen personen in aanmerking die de afgelopen twee jaar met een vernieuwend en onderscheidend project de dialoog over wetenschap en technologie hebben versterkt. De prijs omvat 5.000 euro en een sculptuur. Het voordragen van kandidaten kan tot 1 oktober 2024.

Met de prijs wil het Rathenau Instituut een impuls geven aan het werk van mensen die het maatschappelijk gesprek stimuleren over technologische innovaties, zoals nieuwe vormen van kunstmatige intelligentie of nieuwe methoden om DNA aan te passen. Melanie Peters was van 2015 tot haar overlijden op 11 augustus 2021 directeur van het instituut.

De jury bestaat uit voorzitter Daan Roovers (filosoof en Eerste Kamerlid), Peter-Paul Verbeek (hoogleraar Filosofie en Ethiek van Wetenschap en Technologie en rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam), Eva Meijer (dochter van Melanie Peters) en Bart Wernaart (lector aan de Fontys Hogeschool en winnaar van de eerste Melanie Petersprijs).

De uitreiking vindt plaats op 14 november 2024 in Den Haag. Meer informatie over de prijs en de voorwaarden is te vinden op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *