Context

Geplaatst op 18 juni 2019 om 14:53 uur Je mag natuurlijk geen lelijke dingen over andere vakgebieden zeggen. Vooral niet als je daar geen verstand van hebt. Kansberekening bijvoorbeeld. “Voor degenen onder jullie die goed zijn in wiskunde heb ik slecht nieuws. Want dat jullie daarom ook goed zijn in kansberekening? Reken daar maar niet op.” Of woorden van een dergelijke strekking. De docent wiskunde die ons werktuigbouwertjes in spe de edele kunst van de kansberekening moest bijbrengen had voor mijn klasgenoten die minder hadden met wiskunde ook al geen opbeurend nieuws: "Jullie snappen er waarschijnlijk helemaal niets van.“

Ik kan niet zeggen dat ik het als een gemis ervaar dat ik geen ster in kansberekening ben. Met ‘nee heb je, ja kun je krijgen' en ‘je hebt 50% kans: het is wel zo of niet', heb ik mij tot nu toe aardig weten te redden. En dan lees ik dat kansberekening ook nog zo ongeveer het belangrijkste gereedschap is om je statistisch gelijk mee te halen. Dat belooft niet veel goeds. Denk ik dan.


Maar wat weet ik daar nou van? Zo las ik ooit een artikel met een statistisch waarschijnlijk heel goede onderbouwing , dat de stijging van het aantal longkankergevallen bij mannen - met enige vertraging in tijd - gelijke tred hield met de opkomst van het elektrisch scheren. De reden: bij elektrisch scheren vliegen de afgeschoren haartjes in het rond, die adem je dan in enzovoort. Bij nat scheren had je dat niet. Dus met de opkomst van het elektrisch scheerapparaat enzovoort. Of dat nou waar is?


Dat statistiek trouwens de ergste vorm van liegen zou zijn, schijnt niet waar te zijn. Het gaat om de context en die ontbreekt dan vaak of is in elk geval niet de goede. Dus als je salaris niet stijgt - "Maar er staat dat de salarissen in Nederland dit jaar4% stijgen?" - dan is dat context. Krijgt u minder vakantiegeld? Ook dat is context. Die dat u meer krijgt dan het minimumloon maar minder dan 98.000 euro per jaar. Ik ga het opmaken en ik hoop dat u zich dat ook kan permitteren. In deze of gene context. Op een terras. In de zon. Dat staat voor mij voor 100% vast. Een mooie zomer gewenst.

 

Robin Zander

hoofdredacteur constructeur

 
© Engineersonline.nl