EO

Lekker

13 juni 2022 om 12:14 uur

Foto: NIS ad via Wikipedia

‘Wat je ver haalt is lekker’ lijkt mij een gezegde dat nu toch zo zoetjesaan wel zijn beste tijd heeft gehad. Want wat je ver haalt, of wil halen, is op dit moment vooral schreeuwend duur. Als het überhaupt al leverbaar is. Binnen welke termijn?

 

Of je krijgt het gewoon niet ondanks dat je daar toch leverafspraken over had gemaakt. En het er wel is. Zoals Gazprom nu ook met Nederland doet met die 2 miljard kuub aardgas. Die we niet krijgen. Geeft niet. Want we hebben het al weer ergens anders ingekocht begrijp ik. Voor een flinke bedrag ongetwijfeld maar dat ken ik niet. Iedereen heeft dit overigens zien aankomen. Jaren geleden toch al? Ik bedoel niet dat van dat gas. Meer van ‘toen de maakindustrie uit Nederland verdween'. Dat is natuurlijk niet waar. Maar het nodige is, ondanks alle waarschuwingen van deskundigen, wel vertrokken. De enige die dat allemaal - die stijgende prijzen, leverproblemen enzovoort - misschien niet heeft aan zien komen is Jeremy Rifkin die jaren geleden de term ‘Zero Marginal Cost Society' heeft gemunt. En daar in 2014 een gelijknamig boek over schreef. Heel kort door de bocht en op basis van een recensie in de Stanford Social Innovation Review - want gelezen heb ik het niet - komt het er op neer dat alles zo'n beetje gratis wordt.

 

Tuurlijk. Het einde van het kapitalisme. Want in de deeleconomie, trouwens weinig over gehoord de laatste tijd, heeft niemand meer spullen nodig. En daar gaat de kapitalistische waardeketen. Maar Jeremy had waarschijnlijk geen rekening gehouden met ‘speciale operaties'. Te ver van zijn bed en niet lekker voor het verhaal. Ik geloof van dat hele ‘Zero'-verhaal sowieso helemaal niets - zero. Alleen al omdat we als mens altijd wel iets anders zullen verzinnen wat we willen ‘hebben'. Vooruitgang heet dat en iedereen streeft daar gelukkig naar. En dat ‘alles gratis' is ook al niet gelukt. We zijn wel een end gekomen door - even overdrijven - alles uit te besteden naar de andere kant van de wereld. Maar dat is nu dus juist een ‘dingetje'. Duurzaamheid, mensrechten - ook van die ‘dingetjes'. Wat dat betreft moeten we nog steeds van ver komen. Lekker dan. 

 

Door Robin Zander

Hoofdredacteur Aandrijven en Besturen

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Alle vacatures


 

Vacatures_alle vacatures

 

 

 

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden