EO

Een stadsweide in je eigen tuin, dankzij AI en IoT

01 juni 2022 om 10:30 uur

Afbeelding van Markus Distelrath via Pixabay

Als redactie krijgen we iedere dag een enorme digitale berg aan persberichten binnen. Niet allemaal even bruikbaar om het maar eufemistisch uit te drukken. In het kaf van het koren scheiden heb ik een hele ef ciënte routine ontwikkeld. De berichten van fabrikanten en leveranciers met een goede track-record sleep ik naar de mapjes die zijn gekoppeld aan een bepaalde rubriek van een bepaalde uitgave. Bij de rest scan ik de kopregel van de mail om dan meestal binnen enkele picoseconden te concluderen dat het bericht klinkklare onzin is of niet relevant is voor Elektro-Data.

 

In dat onstuimige mailselectieproces, waarbij de verwijderknop als een soort van repeteergeweer fungeert, komt er af en toe iets uit onverwachte hoek voorbij, waarbij het proces tot stilstand komt. Dat was onlangs het geval bij een persbericht over robotmaaiers, niet echt een onderwerp voor Elektro-Data. Maar als grootgrasveldbezitter met een dure-benzine-zitmaaier die binnen een paar jaar  in moet worden gereviseerd dan wel vervangen, hebben die apparaatjes wel mijn aandacht. Ik denk dat rond die tijd de investeringskosten niet veel zullen verschillen, waarbij de robot lagere gebruiks- en onderhoudskosten heeft. Het enige nadeel is dat ik dan wel mijn wekelijkse zen-uurtje mis.

 

Het persbericht zat vol met ronkende marketingtaal. ‘Zo kun je de biodiversiteit verbeteren en het maaigedrag aan laten passen aan jouw sociale leven.' Dat verbeteren van de biodiversiteit heeft te maken met het het tot op 2 centimeter nauwkeurig afbakenen van maaizones, zodat je ‘bepaalde zones kunt uitsluiten van maaien waardoor het gras er lang kan worden en er allerlei wilde bloemen kunnen groeien die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Zo combineer je een stadsweide in eigen tuin met een strak gemaaid gazon.'

 

Helemaal mooi wordt het met een stukje moderne techniek: ‘door cloud computing en AI kunnen de slimme maaiers zich in de toekomst nog autonomer gedragen. Door het verzamelen van diverse gegevens via sensoren en andere smart apparaten zal de maairobot optimaal in staat zijn om te reageren op bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden.' Er worden ook nieuwe functionaliteiten ontwikkeld ‘om de biodiversiteit te verbeteren door onder meer de natuurlijke habitats van nuttige dieren te identificeren en te beschermen. De robotmaaier zal uit zichzelf het maaigedrag daarop aanpassen.'

 

Ik ben al helemaal om. Dat heeft zeker ook te maken met AI, smart apparaten, sensoren en cloud computing waar ook deze Elektro-Data weer lekker vol mee zit. Misschien schrijf ik over een paar jaar wel een echt applicatie-artikel over de maaiers!

 

Richard Bezemer,

hoofdredacteur Elektro-Data

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Alle vacatures


 

Vacatures_alle vacatures

 

 

 

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden