EO

Credo

14 december 2021 om 19:44 uur

Credo

Bij de lessen Nederlands op de middelbare school kregen we ooit het volgende te lezen: ik geloof in een rivier die stroomt van zee naar de bergen

 

Dit zijn de eerste twee regels van het eerste gedicht uit de eerste dichtbundel ‘Vogels vliegen toch' van Remco Campert. En ze zijn mij altijd bijgebleven. Dat geldt niet voor rest van het gedicht. Maar gelukkig is het gedicht eenvoudig te vinden met de zoektermen ‘credo' en ‘Campert'. Beter voor de dichter is natuurlijk dat ik op zoek ga naar de bundel uit 1951. Maar dat wordt dan waarschijnlijk wel een antiquariaat en daar schiet hij ook weinig mee op.


Maar terug naar het werk: treffend, en duidelijk van alle tijden - ook de onze, is de opening van de afsluitende strofe:
maar de kranten willen het anders
willen droog en zwart van koppen staan


Dit is de de ‘geloofsbrief' van de dichter die weet dat er een wereld bestaat die het wil zoals het altijd is gegaan. Maar hij is mooi niet van plan zich daarbij neer te leggen.


En daarmee gaat het - Campert zal er wellicht niet bij hebben stilgestaan - nadrukkelijk ook over u als constructeur en ontwerper. En over dit tijdschrift. Behalve de hoofdtaak informeren heeft Constructeur altijd een platform willen zijn voor de beroepsgroep. Een beroepsgroep die zich van nature niet neerlegt bij de status quo. Sterker nog - dat wordt ook van u verwacht! U moet het mogelijk maken dat die rivier naar de bergen stroomt!


Nu ben ik niet zo van de uitroeptekens maar hier moest het even. Want de constructeur/ontwerper speelt echt een cruciale rol. Vooral bij het waarmaken van de dromen van anderen. En te laten zien dat het altijd anders kan.


Dat is ook de reden dat we volgend jaar 14 april 2022 - in samenwerking met Mikrocentrum - weer een Constructeursdag organiseren. Als fysieke uiting van onze gezamenlijk droom, vrij naar Campert's credo, om ‘die rivier in kaart te brengen'. Maar moet Constructeur meer zijn? Wilt u een vrijplaats om met uw vakbroeders en -zusters gezamenlijk die kaart te maken? En daar actief aan bijdragen? Ik wil dat echt graag van u horen. Bel me, mail me - vooral ook als u denkt: "Waar heeft hij het nou over?" Op een mooi 2022!

 

Robin Zander,
hoofdredacteur Constructeur

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Alle vacatures


 

Vacatures_alle vacatures

 

 

 

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden