EO

Anders

14 oktober 2021 om 18:20 uur

Anders

De ‘redactioneeltjes’ die hier verschijnen belanden met enige (on)regelmaat uiteindelijk op www.engineersonline.nl in de rubriek ‘What makes you tick’. De beste rubriek op ‘eol’ zei een collega eens. Nu kan ik u garanderen dat het niet altijd meevalt hier ‘ter lering ende vermaack’ een tekst te maken die leest alsof hij met het grootste gemak is verzonnen. Op dit moment zit ik bovendien nog met de wetenschap dat deze complete editie over anderhalf uur bij de drukker moet liggen.

 

Wat nu? Ik kan hier de complete inhoud van het nummer nog eens gaan noemen. Maar daarvoor hoef je alleen maar de pagina om te slaan. In eerste instantie leek het mij wel aardig het over de verontwaardiging in de Britse schandaalpers te hebben, over de rijken der aarde die deelnemen aan de COP26.

 

Het klinkt trouwens als een willekeurige virusvariant, maar is de klimaatconferentie in Glasgow. Die is inmiddels afgelopen, maar is nu nog aan de gang. Overigens staat dat COP voor ‘Conference of the Parties' en dat 26 betekent dat het nu al de 26 keer is dat ze het er over hebben.

 

Terug naar de schandaalpers. De Daily Mail had bijvoorbeeld geteld dat pakweg zo'n 400 privéjets allerhande hotemetoten hadden ingevlogen - goed voor de uitstoot van zo'n, 13.000 ton CO2. De ‘ carbon footprint' van Joe Biden van 997 ton lijkt dan eigenlijk wel mee te vallen. Maar gelukkig had prins Charles dan wel weer een commerciële vlucht vanuit Rome geboekt.

 

Amazon-oprichter Jeff Bezos had zijn Gulf Stream gepakt om naar Glasgow te komen. Hij kwam net van het verjaardagspartijtje van Bill Gates. Die had zijn fuif op een superjacht gevierd, ergens voor de Turkse kust. Dat jachtje schijnt dan weer goed te zijn voor 19 ton CO2 per dag. En na het partijtje pakte Jeff de helikopter naar zijn eigen jacht dat ook in de buurt scheen te liggen. En terwijl Jeff naar verluid in Nederland nog een superjacht laat bouwen - wel een zeiljacht naar het schijnt - had Bill die van hem gewoon gehuurd.

 

Maar is het nu de moeite waard om het daarover te hebben? Eigenlijk niet. Je weet bij zo'n conferentie niet eens of er wel een slotverklaring komt en er nu concreet ook iets wordt afgesproken. En als de aartsbisschop van Canterbury dan ook nog zegt dat bij het uitblijven van een deal sprake is van een genocide die oneindig veel groter is dan die... vul het zelf maar in want ik doe het niet. Nee, dan kan ik het maar beter over iets anders hebben.

 

Robin Zander, 

Hoofdredacteur Constructeur

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Alle vacatures


 

Vacatures_alle vacatures

 

 

 

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden