EO

Geen geld

10 februari 2021 om 14:22 uur

Geen geld

Gisteren, 9 februari, was de tweede dag van het jaarlijkse SolidWorks- gebruikersfestijn, inmiddels 3DExperience World geheten. Zelfs degenen onder ons die een ander CAD-pakket gebruiken, zullen de conferentie wel kennen. Bijvoorbeeld omdat Constructeur er in meer of mindere mate jaarlijks aandacht aan besteed.

 

Eerste belangrijke verschil dit jaar met de voorgaande edities? De locatie. Bij mij op zolder. En op weet ik hoeveel duizend andere zolders, keukens, werkkamers of waar je ook maar wifi hebt. Want inderdaad, ook dit festijn heeft dit jaar niet fysiek plaats - Nashville was de bedoeling - maar wordt ergens vandaan uitgezonden. Met sprekers waarvan je ook niet weet waar ze echt zitten. De studio, hun eigen zolder, werkkamer, keukentafel of bedrijf?


SolidWorks-ceo Gian Paolo Bassi had voor studenten en ‘makers' de interessantste aankondigingen. Die enkele aanhalingstekens zijn geen sneer naar de hipster die ook een 3D-printer heeft gekocht. Ik zou niet durven. Want voor je het weet is hij - is een hipster altijd een man? - de ceo van de volgende ‘disruptor'. Het is Engels, daarom dus, en ik weet eigenlijk niet wie ze nu precies voor ogen hebben.
Goed, die aankondigingen. In mei van dit jaar komt SolidWorks met, het is een hele mond vol, 3DExperience SolidWorks for Students. Voor 60 dollar per jaar. Daarvoor krijg je toegang tot de ‘premium'-editie van het 3DCAD-pakket, 3D Creator, 3D Sculptor en 3D SheetMetal Creator en een compleet cloud-curriculum. En dat laatste moet je dan weer helpen om je droombaan binnen te slepen. Want als je dat met goed gevolg doorloopt, dan levert je dat de nodige certificaten op die je zeker in de VS aardig op weg kunnen helpen. Hoe dat hier zit weet ik eigenlijk niet. Maar een pre is het ongetwijfeld, want die certificaten krijg je echt niet zomaar.


Voor de ‘makers' dus, komen ze met - u raadt het al - 3DExperience SolidWorks for Makers met daarin SolidWorks Professional, 3D Creator en 3D Sculptor, gelijk aan hetgeen ze commercieel aanbieden. Met daaraan dan ook nog gekoppeld toegang tot een wereldwijde ‘makers community', Madein3D, onder beheer van SolidWorks. En dat voor 9,99 dollar per maand of 99 dollar per jaar. In de tweede helft van het jaar moet het beschikbaar komen.


Wanneer je dan een ‘maker' bent, moet ik dus nog vragen. Maar in allebei de gevallen - geen geld. Dat laatste kennen studenten wel. Nu heb je voor omgerekend 50 euro - die 60 dollar - als student ook een abonnement op Constructeur. Lastig.

 

Robin Zander
Hoofdredacteur Constructeur

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Alle vacatures


 

Vacatures_alle vacatures

 

 

 

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden