EO

Rauhfaser

17 december 2020 om 13:32 uur

Rauhfaser

Nu ben ik oud genoeg om te weten dat Rauhfaser geen nieuwe vezelversterkte materiaalsoort is. Dat laatste was het natuurlijk eigenlijk wel, zullen mijn generatiegenoten zeggen, die dit behang ook ooit op hun kamertje hadden. Want er zaten weldegelijk ‘vezeltjes’ in. Ik dacht dat het houtvezeltjes waren.

 

Maar goed, wie dat behang nog uit lang vervlogen tijden kent, is waarschijnlijk ook oud genoeg om het radioprogramma met dezelfde naam te kennen. Veel staat mij er overigens niet meer van bij. Online lees ik dat het een anarchistisch karakter had en er onder andere een serie over de fictieve punkgroep The Snacks in voorkwam.

 

Dat zal allemaal wel, maar wat mij uit het programma nog wel altijd helder voor de geest staat, was de volgens mij wekelijkse ‘spitsvondigheid van prins Bernhard'. Niet te verwarren met de pandjesbaas van nu, maar de man die wellicht nog bekend is van zijn rol als prins-gemaal van koningin Juliana. Of anders misschien van de Lockheed-affaire. Lang geleden, ik weet het. Maar aan het einde van het jaar mag je terugblikken en wie heeft gezegd dat daar een beperking op stond?

 

‘Regent het in mei, dan is april voorbij' - uit te spreken met een Duits-accent - is een de prins zijn spitsvondigheden. Toepasselijker is op dit moment ‘Regent het in november, dan valt Kerstmis in december', maar ik weet niet zeker of die ook van hem was.

 

Nu is voorspellen lastig, vooral als het om de toekomst gaat. Hele outbreakteams kunnen daar over meepraten. Niet iedereen heeft de gave van de zestiende-eeuwse apotheker Nostradamus. Met de kanttekening dat je aan zijn poesiealbum met ‘voorspellingen' ook helemaal niks hebt. Waarom niet? Omdat zijn voorspellingen altijd pas na de gebeurtenis kunnen worden uitgelegd. Nee, dan de die van onze prins - geen speld tussen te krijgen en elk jaar raak.

 

Maar ik kan het natuurlijk toch niet laten. Even zoeken levert als resultaat dat hij het wel heeft voorspeld met bijna direct daarna de ‘hit' dat het ‘fake news' is. Wel duikt nog het Amerikaanse medium Sylvia Brown op in een bijdrage van Quest. Zij heeft de huidige pandemie in 2008 al voorspeld en noemde wel ‘rond 2020'. Maar het blijft mosterd na de maaltijd.

 

Voor wie overigens een bijbaan als ziener ambieert, heeft emeritus-hoogleraar logica Erik Krabbe van de Rijksuniversiteit Groningen in de bijdrage wel wat tips. Samengevat: voorspel veel en houd het vaag. Voor alle anderen die benieuwd zijn - Rauhfaser is tot mijn grote verbazing nog steeds te koop. Op naar een mooi 2021.

 

Robin Zander,
hoofdredacteur Constructeur

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden