EO

Talent

26 oktober 2020 om 12:14 uur

Talent

‘Het talentenpaspoort komt op: kan het cv in de prullenbak?’, las ik op nu.nl. Fijn. Na de competenties en de skills hebben we nu de talenten. Een eindje verderop in het stuk leek het er even op dat je het van Randstad ook een skillspaspoort mocht noemen. Dat schept gelukkig duidelijkheid, dacht ik nog. Maar dat is dus niet hetzelfde. Dat ging over een ‘vakverklaring’ die bijhoudt wat je op de werkvloer aan nieuwe vaardigheden bijleert. En als je het kan leren, is het zeker geen talent?

 

Maar dat verschil tussen cv en talentenpaspoort dan? Anne Megens van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland AWVN wist dat wel. Volgens haar is het verschil dat een cv terugkijkt in de tijd en een talentenpaspoort vooruit. Jammer voor het skillspaspoort denk ik dan. Dat blikt tenslotte ook terug. Maar zo moet je dat vast niet zien.

 

Dat Megens het verschil weet is niet zo gek, want zij heeft een talentenpaspoort mee helpen ontwikkelen. Dat paspoort is - en dat lijkt nu om meer dan een reden toepasselijk - gebruikt in een proef op Schiphol. Het voorbeeld van de bagageafhandelaar dat zij gebruikt vind ik gevaarlijk. Want dit zijn dus zijn of haar talenten: stressbestendig, goed op schema kunnen werken, goed kunnen samenwerken want het is in teamverband en verstand van techniek. Wie ooit bagage is kwijtgeraakt of ziet hoe koffers er uitzien op de bagageband ziet wellicht hele andere ‘talenten'. En zoals een cv geen garantie is voor succes in een nieuwe functie, lijkt een talentenpaspoort mij dat evenmin.

 

Oneerbiedig gezegd gaat het natuurlijk over ‘tekorten' en ‘overschotten' op de arbeidsmarkt. Maar het gaat net zo goed over dromen en ambities. Nu zijn die laatste twee wellicht minder maakbaar dan bloggers, vloggers en influencers' hun volgers willen doen geloven.

 

Zo ken ik iemand die ooit een droom had voor een baan die mij zelf eigenlijk ook wel wat leek. Kan je nagaan want toen typte ik al ‘stukkies'. Maar toen zij doorhad dat de arbeidsmarkt niet zo maakbaar was dat daar een opleiding voor was vanwege de immense vraag naar de mensen met die skills, is het uiteindelijk toch wat anders geworden.

 

Ben benieuwd hoe Megens haar droombaan nu zou hebben vertaald in een paspoort: dierenverzorgster in een vliegtuig.

 

Door Robin Zander,

hoofdredacteur Aandrijven en Besturen

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden