EO

Ver

12 december 2019 om 15:19 uur

De verwachtingen voor de wereldeconomie

“Vijf weken voor we die sensor geleverd krijgen? In die tijd bouwen we hier een auto. Of een hele fabriek” Eigenlijk had dit hier in het Duits moeten staan, maar ik neem even de vrijheid om de woorden van Christian Wolf, de baas bij Turck, naar de geest van zijn uitspraak te vertalen. Wolf citeerde bij de jaarlijkse persconferentie van het bedrijf trouwens een Chinees. Een fictieve denk ik.

 

Hij was overigens bezig hun lopende toekomstvisie wat nader te verklaren. Iedereen wil per direct op zijn of haar wenken worden bediend. En dan moet je een stekker of sensor niet alleen maar in Europa maken, als je klant aan de andere kant van de wereld er om zit te springen. Of andersom uiteraard. Want stekkers voor Europa uit China halen? Die gaan ze bijvoorbeeld in het Pools Lublin maken. Niet dat ze nu overal alles gaan maken, maar zoals Wolf zelf zei waren ze misschien een beetje 'te Duits'. Een beetje van we hebben ‘alles zu Hause' - maar dat zijn mijn woorden.


En over thuis gesproken: in Europa was de Nederlands vestiging van Turck een van de positieve uitzonderingen als het om de getallen ging. Een bescheiden plusje van 4% voor dit jaar, dat vorig jaar nog 20% was . En dat is toch beter dan de voor dit jaar verwachte omzetdaling van 3% ten opzicht van vorig jaar voor het concern als geheel. Reden volgens Wolf: in Nederland is het allemaal wat diverser gesteld dan in het thuisland. Daar is het toch in hoofdzaak automobielindustrie en bijbehorende toeleveranciers. Turck zit overigens nog steeds op het schema om in 10 jaar tijd de omzet te verdubbelen dankzij het absoute topjaar 2017 met een plus van 14%. Vorig jaar was het met 9 %ook nog steeds feest.


En de toekomst? Wolf liet een plaatje zien van de verwachtingen voor de wereldeconomie afkomstig van een Duits economisch onderzoeksbureau. Ik vond dat het er al een beetje ‘Weihnachterisch' uitzag want het was een ‘warmtebeeld'. Beetje groen, beetje rood. Je kon er vast allemaal leeuwen en beren in zien. Maar laten we ons niet gek laten maken door de wereldeconomie. Daarvoor hoeven we het niet ver te zoeken. Namens de redactie van Engineersonline alvast een prettige jaarwisseling gewenst.


Robin Zander
r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden