EO

Hobbelpaard

10 december 2019 om 14:45 uur

Hobbelpaard

Je moet gewoon zorgen dat je er altijd de stekker uit kan trekken. Uit AI-dingetjes die beslissingen nemen over van alles en nog wat. Die conclusie trokken Link-hoofdredacteur Martin van Zaalen en ik, terwijl we in een hotellobby klaar stonden voor een stadswandeling door de oude stad van Barcelona. We stonden daar op uitnodiging van Festo – niet alleen voor een stadswandeling maar voor de jaarlijkse persconferentie van het Duitse familieconcern voor de Europese vakpers.

 

De oorsprong van die conclusie had te maken met een uitspraak van Festo-ceo Oliver Jung. Het kwam er kort door de bocht op neer dat kunstmatige intelligentie - AI - niets is om ongerust over te zijn. Hij had het wel over AI in de industrie moet ik er eerlijk bij zeggen. De angst bij elke potentieel revolutionaire stap in de industrie, is die voor verlies aan banen. Het is al vaak gezegd - in getallen leiden dergelijke stappen eerder tot groei van de werkgelegenheid. Dat denk ik ook. Maar de inhoud van banen kan wel zo fundamenteel veranderen dat de ‘oude' werknemer die niet per definitie kan (blijven) (leren) vervullen. En meer wilde ik maar niet aan opties geven.


Martin en ik wilde niet zo zeer de stekker uit AI in de industrie trekken. Wel uit die op algoritmes en patroonherkenning gebaseerde technologieën, die ongetwijfeld het dagelijks leven binnen zullen komen en van alles kunnen mispeuteren of fout interpreteren. Voorbeelden zijn er al te over - van spraakassistenten in huis bijvoorbeeld die ongewenst meeluisteren en data delen met de makers. En hoe denk je dat al die bubbels - een jacuzzi zou er jaloers op zijn - op social media worden gemaakt?


En omdat het in werkelijkheid altijd gekker kan dan je zelf in staat bent te bedenken, moet je een ´stekker´ hebben. In welke vorm dan ook. Die van een schroevendraaier bijvoorbeeld zoals in de scifi-klassieker 2001: A Space Odyssey. Om het HAL 9000 Logic Memory System - een boosaardige AI - het zwijgen op te leggen. Ik moet trouwens nog in de weer met een inbussleutel. Gewoon een hobbelpaard in elkaar zitten. Onze kleindochter wordt een jaar.

 

Robin Zander
r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden