EO

Slim

28 november 2019 om 15:17 uur

Slim

‘Klik op alle vakjes met een zebrapad’ of ‘klik op alle vakjes met een auto’. Het is weer eens wat anders dan een serietje getallen, hoofd- en kleine letters overtypen. Om te bewijzen dat je geen ‘robot’ bent. Nu ik er over nadenk schiet mij even geen website te binnen, maar ik zal me wel voor iets hebben willen aanmelden. En een robot zal dat dan wel niet mogen zeker.

 

Aan een ding had ik echt gewoon niet gedacht. En eigenlijk ligt het er natuurlijk duimendik bovenop. Want zou een robot nu echt niet in staat zijn in een serie vakjes die met een zebrapad te kunnen ‘zien'? De grap is dat je met die vraag, het antwoord ook al hebt gegeven. Je bent volgens Stijn Derammelaere, professor Mechatronica van de Universiteit Antwerpen, dus gewoon een ‘robot' aan het trainen.


Nou ja, ‘robot'. Uiteraard gaat het over een kunstmatige intelligentie die je een stuk wijzer aan het maken bent. Ik kort dat meestal maar af naar AI - van ‘artificial intelligence' - want KI is al bezet voor iets anders. Maar goed, zo pik je nog eens wat mee als je bij onze Zuiderburen het SafetyPlaza-event over machineveiligheid bezoekt. Derammelaere was daar de laatste spreker. Over AI dus.


Zijn verhaal bevestigde toch vooral een vermoeden dat ik al had. Het gaat bij veel van die AI-toepassingen gewoon om plaatjes kijken, heel veel plaatjes kijken. En daarmee train je dan neurale netwerken. ‘Deep Learning' heet dat. En daar komen heel mooie dingen uit. Vooral op medische vlak. In de Enlitic-toepassing worden door de AI 50 procent meer tumoren gedetecteerd dan door drie expert-radiologen. Minder gecharmeerd ben ik van Cogito dat gesprekken analyseert om callcenter-medewerkers - terwijl jij aan de telefoon hangt - jou beter dingen aan te kunnen smeren.


AI is vooral goed als wij vertellen wat het ziet. Dus hoe gaan we dat dan doen met die zelfrijdende auto? Daar zou AI toch een doorslaggevende rol gaan spelen? We kunnen het systeem allemaal plaatjes van verkeerssituaties tonen. Maar als je nu een drukke kruising hebt? Ga je dan je AI een plaatje van een lege kruising laten zien? Dan kom je in de spits in elk geval nooit op of over een kruising. Dat met die vakjes wordt na Derammelaere toch een beetje een gewetensvraag. Zebra's blijven aangeven lijkt mij dan wel weer zo slim.

 

Robin Zander, hoofdredacteur Constructeur
R.zander@mybusinessmedia.nl

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden