EO

Soek

18 juni 2019 om 15:07 uur

Soek

Bent u weleens in een soek geweest? Zo’n Arabische markt met vreselijk veel spullen, bijeengepakt op veel te weinig vierkante meters. Ik liep er vorige maand doorheen in Marrakech en werd getroffen door hoe efficiënt dit ecosysteem als netwerk is. Zonder dat nietsvermoedende toeristen dit doorgronden, lijken alle verkopers met elkaar in verbinding te staan en kent iedereen elkaar en elkaars handelswaar. Als je souvenir niet in winkel A in de juiste kleur, maat, prijs of soort te vinden is, dan heeft een neef die wel in winkel B. Die neef staat trouwens binnen een minuut naast je, weet wat je wilt hebben en waar je vandaan komt. Een uiterst efficiënt sociaal netwerk. Alles verbonden, zonder dat het zichtbaar is.

 

Het was een soort analoge connected ervaring, die de kracht van het sociale netwerk laat zien. Als je werkt voor een technisch vakblad, dan krijgt het begrip ‘netwerk' automatisch een technologisch karakter wanneer je het in de mond neemt. IoT, IIoT, Industrie 4.0, 5G, Industrieel Ethernet, cloud, data enz enz enz. De hele santenkraam draait om netwerken.


Het rudimentaire en sociale netwerk in de soek bracht mij aan het denken over IoT en haar ethiek. Want is het niet zo dat we alleen door het beste van de mens en technologie te mixen, het potentieel van AI, data en slimme software volledig kunnen benutten? Zijn we ons voldoende bewust van hoe techniek en ethiek zich tot elkaar verhouden bij nieuwe technologische ontwikkelingen? Hoe meer autonomie voor de technologie, hoe meer menselijke omkadering we aanbrengen.


De stippellijn mens-technologie verschuift constant in het krachtenveld van netwerken. "Ontwerpen is ethiek bedrijven, maar dan met dingen", schreef hoogleraar techniekfilosofie Peter-Paul Verbeek hierover. Hoe meer wij mensen ‘dingen' worden binnen IoT, hoe meer we moeten na gaan denken over onze waarden. Slimmere technologie heeft sociale consequenties.


De ethiek van IoT is een leer die nog wel even bij ons blijft. Net als de soek trouwens, want hoe kom je anders aan je Marokkaanse sloffen, aardewerk en leren tassen?

 

Roel van Vemde

hHoofdredacteur Aandrijven en Besturen

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden