EO

G-krachten

07 mei 2019 om 14:31 uur

G-krachten

Een inkijkje in iets wat er nog niet is. Nee, geen digital twin of simulatie. Ik heb het over 5G. Op de 5G Arena tijdens Hannover Messe lieten tien bedrijven zien welke mogelijkheden binnen handbereik komen met de telecommunicatie-norm die steeds nadrukkelijker op de industriedeur bonkt. De industrie wil tempo. Je breekt bijna je nek over de proeftuinen, testgebieden en allianties. We kennen de voordelen: grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging, oftewel latentie. Van 40 naar 2 milliseconden. Alsof je een 30 km-zone verandert tot een Formule 1-circuit.

 

IoT vraagt, dus de industrie draait gewillig aan het 5G-wiel. Maar hoe ver zijn we? Vooralsnog wordt er gewerkt met verschillende frequenties en is de weg naar een standaard er een van jaren. Mocht 5G er morgen zijn, dan zouden weinig bedrijven er de vruchten van kunnen plukken, zo hoorde ik een CEO van een Belgisch IoT-bedrijf zeggen. An sich heeft IoT 5G niet nodig vindt hij. Dat klopt in letterlijke zin, maar wel kort door de bocht wanneer je kijkt naar de lange termijn. Waar hij wel gelijk in heeft, is dat voor veel toepassingen 5G vooralsnog niet nodig is. Met de nadruk op vooralsnog. Vóórdat Henry Ford in 1896 zijn eerste auto met een tweecilinder motor bouwde, wilde men tenslotte ook liever snellere paarden dan een auto.


En hoe we gaan we dat oplossen met het vermogen? 5G is gulzig en verbruikt veel meer energie dan 4G. Hoe hoger de frequentie van de signalen zijn, hoe meer energie ervoor nodig is om voldoende vermogen te kunnen leveren. Volstaat een nieuwe antennetechniek met richtingsbepaling?
Die IoT-trein rijdt wel, daar maakt niemand zich zorgen om. Hoe snel hij kan rijden, daar kunnen al die proeftuinen en testgebieden de aankomende jaren antwoord op geven. Knalt 5G als een supernova de industrie in? In Hannover gaan ze in elk geval alvast zelf achter het stuur zitten. Daar komt volledige 5G-dekking op hele beursvloer in 2020. De industrie zit nog even in de wachtkamer. De vraag is voor hoe lang; revolutie of evolutie?


Roel van Vemde, hoofdredacteur Aandrijven en besturen

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden