EO

Punten

12 maart 2019 om 08:39 uur

Punten

Soms lijkt het nieuws ineens bij elkaar te komen. Als eerste las ik het bericht dat de gemeente Amsterdam een kaart online heeft gezet – kijk op slimmeapparaten.amsterdam.nl – met de locaties van bijvoorbeeld camera’s, sensoren en bluetooth-bakens. Openheid. Een loffelijk streven. De sensoren op de kaart lijken zich vooral druk te maken om de luchtkwaliteit. Mooi.

 

Maar ik vind het al wat ongemakkelijk worden bij de camera's. Klikken op een icoontje levert niet meer op dan dat het om een observatiecamera gaat. Als ik wil weten wat de camera registreert, kan ik via de site een mailtje naar de eigenaar sturen. Maar die, staat er, hoeft niet te antwoorden.


Gelukkig wordt bij de veelgestelde vragen wel beantwoord van wie het register is: "Het register is van ons allemaal." Dat is dan weer een hele geruststelling. Voor de Amsterdammers.


Bij die camera's kan ik mij nog wel voorstellen wat die doen. Maar die bakens? Die schijnen informatie van smartphones te ontvangen via bluetooth. En ook signalen uit te zenden. Als voorbeeld van een dienst wordt gesuggereerd dat ik dan bericht kan krijgen wanneer de tram komt. Maar die komen in Amsterdam bijna elke 10 minuten. En dat kan ik ook bij de halte op de informatieborden met actuele vertrektijden zien.


Of bluetooth uitzetten volstaat weet ik niet. Ik zou denken van wel. Je kan natuurlijk ook je smartphone wegdoen. En alle aangegeven camera's proberen te vermijden. Helaas is dat niet voldoende om je onopgemerkt door onze hoofdstad te begeven. Want, zo staat vermeld, de kaart is niet compleet.
Is dat nu erg allemaal? Ik was er nog niet uit toen ik dat andere bericht tegenkwam: ‘23 miljoen Chinezen mogen niet meer reizen omdat ze te weinig ‘punten' hebben'. In China hebben ze namelijk een persoonlijk kredietsysteem. En als jij je niet gedraagt dan krijg je geen punten. Dan mag je bijvoorbeeld niet met het vliegtuig, niet met de hogesnelheidstrein of je krijgt geen overheidsfunctie, zegt het bericht. Of - en dat is voor de Chinese millennial misschien de ergste - je internetsnelheid gaat omlaag.


Ik weet niet of ze ook zo'n kaart hebben, maar ze hebben wel camera's. Nu al pakweg 170 miljoen. Straks honderden miljoen meer. Een beetje Xi, Xi wat jij niet ziet.

 

Robin Zander
hoofdredacteur Constructeur
r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden