EO

Diep

07 februari 2019 om 16:45 uur

Diep

Niet dat ik op zoek ben naar een andere betrekking. Echt niet. Maar door een recent bezoek aan de vestiging van ‘sensorfabrikant’ Sick in Waldkirch en hun 4.0-fabriek in Freiburg, ben ik wel op zoek gegaan. Niet naar een andere baan dus. Nee, naar de sites die je vertellen of je in de toekomst die baan ook nog hebt.

 

Want dat nog heel wat meer geautomatiseerd gaat worden, dat staat wel vast. Is dat eigenlijk nog wel een adequate omschrijving? Want die kunstmatige intelligenties die als dat werk gaan doen, die gaan het begrip automatisering toch wel te boven? Niet voor een gat te vangen, sneller dan wij ooit zullen zijn, beter in het doorgronden van belachelijke hoeveelheden data - en dat is dus het verband met voornoemde producent en hoe ik weer eens op zoek ging.


Als werktuigbouwer lijk je best goed te zitten. Maar dat wisten we natuurlijk zelf ook al. Op de website van de NOS kun je alweer een paar jaar zelf uitzoeken hoe het zit. En daar komt uit dat de kans dat een robot de baan van een werktuigbouwkundige overneemt één procent is. Hoe serieus je dat soort beweringen moet nemen is natuurlijk maar helemaal de vraag. Typ je ‘journalist' in, dan wordt de keuze automatisch verder beperkt tot ‘journalist bij NOS op 3'. En daar werken denk ik dan allang geen journalisten meer. Want in beeld verschijnt vervolgens: 'De kans dat je baan door robots wordt overgenomen is 100000000 procent'. Die 100 miljoen percent moet wel haast aangeven dat dit met terugwerkende kracht geldt.


Nu liet Sick zien dat ze zelf ook meer met data doen. In een ‘deep learning'-applicatie. Door het systeem weet-ik-hoeveel beelden voor te schotelen, moet het uiteindelijk zelfstandig (varianten op die) beelden herkennen. Ik mocht daar ook een bijdrage aan leveren. En het kan natuurlijk aan mijn tekenkwaliteiten liggen, maar echt lekker ging het niet. Zelfs niet toen ik wist dat een dergelijke applicatie in een houtzagerij de oriëntatie van het hout controleerde. Want mijn bootje? Dat snap ik dan nog. Maar mijn bovenaanzicht van een dwarsdoorsnede van een boomstam? Nope.


Het blijft natuurlijk toch ook mensenwerk zo'n leerproces. Zelf denk ik dat ze dat ‘deep' toch net anders hadden geïnterpreteerd. Tot tweemaal toe beweren dat ik een wijnglas had getekend?

 

Robin Zander
hoofdredacteur Constructeur

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II – Nu met verbeterde spiegelzuilen

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden