EO

Energietransitie

04 oktober 2018 om 11:01 uur

Toch naar de opening van Additive Industries geweest. Met de minister president.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar u bent ongetwijfeld druk. Het kan daarom niet anders dat u het nodige heeft gemist. Laat ik er van uit gaan dat u wel naar de WoTS bent geweest. Ik wel. Sterker nog – ik zit er nu. En ik weet dus dat ik al het nodige aan mij voorbij moet laten gaan. Zo had ik zelf deze week op 4 oktober eigenlijk nog een rechtszaak willen bijwonen. Tussen een seksrobot en een bordeelhoudster. Zoek maar even op Engineersonline.

 

Ik mis nog wel meer op 4 oktober. Bijvoorbeeld de 225 innovaties die mij worden beloofd op de Innovation Expo in de RDM Onderzeebootloods. En of ik de officiële opening van de nieuwe burelen van Additive Industries in Eindhoven op 3 oktober haal? Wie weet.


Maar goed. De WoTS. De openingsdag - 2 oktober. Ook hier heb ik alweer het nodige gemist. Bijvoorbeeld de bijdrage ‘van nationale energiecommissaris Ruud Koornstra over de kansen van een energiepositieve bedrijfsvoering' - quoteje van onze eigen site Engineersonline. Ruud zelf wordt ook geciteerd. Onder andere met de uitspraak "de energietransitie gaat ons geen geld kosten, maar opleveren".


Ik weet uiteraard niet wat Ruud gezegd heeft. Want gemist. Wellicht dat hij zijn uitspraak daar overtuigend over het voetlicht heeft weten te brengen. Nu heb ik als ik Ruud's ‘ons' op mijzelf als particulier betrek de nodige twijfels of de energietransitie mij geld op gaat leveren. Maar wellicht gaat het daar niet om - ‘ons' is geen ‘ik.'


Uit ervaring weet ik inmiddels dat de industrie - de goede ondernemers niet te na gesproken - ook zelden staat te dringen als het om energiebesparing gaat. Behalve als het een ‘moetje' wordt. Kortom, als er een wetgever is die daar iets van zegt.


En zelfs dan zijn er overgangstermijnen en leperds die wel willen helpen om de boel te verstieren. Daar heb ik in AB in het oktobernummer van twee jaar geleden ook al eens wat woorden aan gewijd naar aanleiding van een AB-dag over energiebesparing in de aandrijftechniek - het IE-Event.


Wie dit op Engineersonline leest : zoek in de rubriek What makes you tick' eens terug op de kop Concurrerend. Voor de persoon die toen ten overstaan van de volle zaal riep dat hij nog wel wat energieverspillende motoren kon ritselen heb ik nog wel een gezegde dat geheel in lijn is met de energietransitie. Want als ‘wij' van het gas af moeten.

 

Robin Zander
r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden