EO

Bruggespraak

17 september 2018 om 15:25 uur

Bruggespraak

In een antwoord op een vraag in een geschiedenisrepetitie op de lagere school gebruikte ik ooit het woord bruggespraak. De vraag kan ik mij niet meer herinneren, maar het antwoord leverde in elk geval een rode streep op. Want fout. Of die streep alleen door de b of door het hele woord stond, weet ik niet meer.

 

Gelukkig hebben we tegenwoordig zoekmachines. En weet ik dat bruggespraak als woord wel heeft bestaan. Als titel van een magazine - uitspreken op zijn Vlaams - van de stad Brugge. Maar dat verscheen pas lang na mijn repetitie en het tijdschrift is ook alweer ter zielen.


Natuurlijk heb ik ook weer even uitgezocht waarom ik het in een antwoord bij geschiedenis had gebruikt: Begrippenlijst: Nederland 1648-1780 - het halen van nieuwe instructies door de leden van de Staten-Generaal als tijdens de vergaderingen voorstellen ter sprake kwamen waarvoor zij geen opdracht van hun Gewestelijke Staten hadden gekregen.


Ik had destijds de leraar natuurlijk verkeerd verstaan. Toch blijft het wel een mooi woord - bruggespraak. Je kan er ook echt iets bij voor je zien. Partijen die ergens samen uitkomen. Die tussen die beide oevers vol eigen gelijk een brug slaan. En meer van soort geneuzel.


Nu suggereert dat ruggespraak nog dat je met de eigen achterban probeert nieuwe voorstellen te pareren om er zelf met een tegenvoorstel beter van te worden. Dat beeld heb ik bij ‘mijn' woord dan weer niet. Het is ook niet de insteek van de constructeur lijkt mij. Want bruggenslaan is constructeurs natuurlijk niet vreemd - ook als je niet in de civiele techniek zit. Al die conflicterende ontwerpeisen die uit al die disciplines op je afkomen. Zie die maar in een geslaagd en succesvol ontwerp samen te brengen.


De constructeur wil gewoon met de beste oplossing op de proppen komen. En ja - daar heb je veel kennis voor nodig die steeds vaker buiten de deur moet worden gezocht. Je kan niet overal verstand van hebben.


Haal je die kennis dan uit je ‘ecosysteem'? Of uit je ‘waarde-creërend netwerk'? Eerlijkgezegd maakt het dat mij niet zoveel uit. We weten dat willen we verder komen we zullen moeten delen. Bruggespraak klinkt in elk geval beter dan ‘non disclosure agreement' En deel het dan in Constructeur. Blijft het toch nog een beetje onder ons.

 

Robin Zander
hoofdredacteur constructeur
r.zander @mybusinessmedia.nl

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden