EO

Ravijn

26 juni 2018 om 11:17 uur

Ravijn

De mooiste bloemen groeien aan de rand van het ravijn. Maar twee jaar geleden trof een deel van mijn gezelschap midden op een ongevaarlijk wandelpad edelweiss aan. Natuurlijk, we zaten op pakweg 2000 m hoogte. En we hadden zicht op de Matterhorn, tientallen kilometers van ons verwijderd. Geen heroïsche tocht naar de top. Wel edelweiss.

 

Ik had ik al mijn twijfels over dat gezegde. Goed, een van ons had kunnen struikelen op het metersbrede wandelpad. En dan had je toch een lelijke val kunnen maken. Zelf heb ik trouwens het bloempje niet gezien - ik liep net weer een andere route - maar de Zwitserse in ons gezelschap herkende het. En zij bezwoer dat het toch heel vreemd was om het op die plek aan te treffen -midden op een pad.


Nu is dit uiteraard toeval. Maar zijn het echt de riskantste ‘ondernemingen' die ook de grootste beloning opleveren? En hoe groot is het aandeel toeval? Ik moet bij die vraag altijd weer denken aan het boek ‘Eureka! Scientific Breakthroughs That Changed the World'. Dit boek uit 2002 gaat over dertien geleerden en hun ontdekkingen. Nu is het boeiendste aan het boek dat het ook tijdgenoten van de ontdekkers noemt, die precies hetzelfde op het spoor waren. Maar daar dus geen eeuwige roem aan hebben overgehouden. Een kwestie van toeval en geluk - omdat sommigen niet door hadden wat ze ontdekten - soms plaats van handeling, soms zakelijk instinct of een combinatie van dit alles.


Eeuwige roem is ook niet altijd voor de erkende uitvinder weggelegd blijk uit het boek. Want wie kent Philo Farnworth? Toch heeft deze autodidact aan de wieg van de moderne televisie gestaan. Een idee dat hij volgens de legende kreeg toen hij op twaalfjarige naar de voren in een versgeploegde akker keek. Op 7 september in 1927 - op zijn 21-ste -wist hij voor het eerst een beeld, een simpele streep, op te nemen en over te zenden naar een ander toestel. De eerste elektronische televisie was een feit.
Wat uiteindelijke volgde waren patentruzies, die hij wel won, en depressies. En in de jaren vijftig een keer een slof sigaretten en 80 dollar. Als beloning. Omdat niemand in een televisiequiz - zijn enige televisieoptreden - kon raden wat hij had uitgevonden.


Denk daaraan als u deze zomer naar een akker staart. Of een ravijn.

 

Robin Zander
hoofdredacteur constructeur
r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Alle vacatures

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden