EO

Heb grote broer lief

17 mei 2018 om 14:25 uur

Heb grote broer lief

“Zonder privacy is er geen democratie”, zei president Rousseff van Brazilië. In 2016 werd ze afgezet wegens corruptie en vriendjespolitiek. Misschien probeerde ze met haar uitspraak te voorkomen dat anderen inzicht kregen in haar praktijken.

 

Ik ben het in ieder geval stellig eens met haar uitspraak. We hebben allemaal iets te verbergen. Ook als je geen president bent. Kijk even naar de aflevering ‘Shut up and dance' van de Netflix-sciencefictionserie Black Mirror. Daaruit blijkt - op een nare wijze - dat iedereen valt te chanteren. Die Hollywood fictie blijkt helaas steeds meer onze huidige realiteit. Kijk ook meteen de aflevering ‘Nosedive'. De gelijkenis met wat er nu in China gebeurt is bizar. Blijkbaar kun je na een paar keer door rood licht lopen een nieuwe hypotheek wel vergeten. Camera's herkennen je gezicht en houden je ‘score' bij. China ontwikkelt zich sneller dan mijn technologische gedachtenkronkels. Of die van Netflix.

 

Azië is ver weg. Iets dichterbij is jouw telefoon. En Mark Zuckerberg. Hij mocht, tijdens een tweedaagse hoorzitting voor het Amerikaanse Congres, uitleg geven over de schending van privacy en over het gedoe met Cambridge Analytica. Noem mij naïef maar ik geloofde zijn oprechtheid. Een echte techneut wil iets goeds maken, toch? Los daarvan, hoe kun je nou liegen voor zo'n stel aandoenlijke ouderen die vooraf aan hun kleinkinderen hebben moeten vragen wat Facebook eigenlijk is? Het laatste woord is hier vast nog niet over gezegd. Hoe ver mag je eigenlijk gaan, zoals ‘the Zuck', om iets goeds te maken? Ik wil stiekem ook kunnen puzzelen met meer data over jou om je als lezer van Elektronica nog beter te voorzien van gewenste informatie. Wat boeit je? Welke ontwikkelingen volg je? Het zou toch fijn zijn als ons blad perfect aansluit op jouw behoefte? Nog mooier, op jouw gedachten en dat dit nummer niet veel later op de mat ligt met alle antwoorden.

 

Is dat over het lijntje? Of mag het in andere gevallen toch zoals beschreven in het artikel over elektroceutica? Dat schetst namelijk een toekomst waarin medische aandoeningen kunnen worden verholpen door elektrische manipulatie van signalen uit de hersenen. Misbruik ligt al gauw op de loer bij dit soort technologische ontwikkelingen. Inbreuk op je privacy via Facebook is een lachertje als je bedenkt wat er kan gebeuren als wij allemaal elektronica in ons lichaam hebben die communiceert met je hersenen. Wie luistert er nog meer mee? Of erger, wie kan het manipuleren? Met Big Brother letterlijk in onze hoofden is de democratie waar mevrouw Rousseff over spreekt in ieder geval heel ver te zoeken.

 

Vanaf 25 mei geldt de AVG-privacywetgeving. Een stap in de goede richting om aan te geven waar de grens voor bedrijven ligt. Maar we moeten alert blijven. Elektronische ontwikkelingen kunnen grote effecten teweeg brengen. Graag wel uit de juiste handen. Of hoofden.

 

Kees de Waal
k.waal@mybusinessmedia.nl 

 

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Alle vacatures

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden