EO

IoT?

15 mei 2018 om 10:14 uur

?

Ik had het voor mijzelf al aardig beperkt. Alleen de ‘Digital Factory’. Leek mij wel zo verstandig met netto maar een dag om de Hannover Messe te bezoeken. Centrale vraag: is die digitale fabriek nu meer dan de zoveelste consultancy-fuik voor onschuldige machinebouwers? Die niet weten of ze straks nu wel of niet door wat ‘disruptieve’ snotneuzen met een ‘smart start-up’ of ‘scale-up’ van de kaart worden geveegd? Alleen van het jargon zou je al omvallen.

 

Want ‘disruptief’? Is dat eigenlijk wel een Nederlands woord? Als ik in een zoekmachine – Google – de combinatie ‘Van Dale disruptief’ intik, is het eerste dat ik zie staan: hype - Gratis woordenboek | Van Dale. Maar dat zal wel toeval zijn. Even DuckDuckGo proberen geeft als eerste suggestie: Wat rijmt er op DISRUPTIEF? 484 rijmwoorden | Van Dale Rijmwoor... Je zou bijna denken dat dit de uitkomsten van een ‘benchmark’ van Siemens PLM Software verklaart: onder de Nederlandse machinebouwers houdt maar 17% en 11% zich echt bezig met respectievelijk digitale transformatie en business-innovatie.

 

Of worden die lage percentages weer verklaard door de woorden van Onno Ponfoort, senior managing consultant bij Berenschot? Hij wordt gequoot in een bericht over het door zijn club in opdracht van de Metaalunie opgestelde rapport ‘Slimmer produceren moet je stimuleren’: ”De grote uitdaging voor de maakindustrie is het slim combineren van bestaande (digitale) productieprocessen. Uit ons onderzoek onder Metaalunieleden blijkt dat, vooral voor het mkb, het volgen en implementeren van deze ontwikkeling lastig is. Het is complex, het is risicovol en het vergt zeer grote investeringen.”

 

Maar goed.De ‘digitale fabriek’ dus. Als ik zie dat Huawei, Deutsche Telekom, Amazon Web Services en Microsoft verreweg de grootste zijn in de beide ‘fabriekshallen’, kan ik mij de uitkomsten uit beide rapporten wel weer voorstellen. Want wat heeft dat nog met pakweg het leven van een constructeur/ontwerper te maken? Dacht ik tot ik bij Amazon Web Services wel wat leuks zag: Rescale. Voor als je bijvoorbeeld wat complexe simulaties wilt draaien, maar de rekenkracht niet hebt. Voor echt heel weinig geld huur je tig ‘cores’ in de cloud. Ik moest meteen aan de komende Constructeursdag denken – 12 december – met als thema: IoT? Daar kan ik wel wat mee. Wat dan? Nou, dit bijvoorbeeld.

 

Maar meer suggesties zijn welkom.

Robin Zander

r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden