EO

Privacy

15 mei 2018 om 10:05 uur

Tricky business

Wie meteen na bezorging de mei-editie van AB leest, heeft nog een paar dagen voor de Algemene verordening gegevensbescherming in werking treedt. Ik moet zeggen dat ik lau sjoege heb van de exacte inhoud. Van de verordening – voor alle duidelijkheid. Je wordt natuurlijk als burger wel geacht de wet te kennen. Dat is mij in elke geval bij meningsverschillen met lokale en landelijke overheden verschillende keren te kennen gegeven. Uiteraard had ik het in al die gevallen dan bij het verkeerde eind – vonden die overheden.

 

Ik kan natuurlijk niet overzien of u echt actief iets moet ondernemen. Maar ook al werkt u niet direct met persoonsgegevens - u krijgt er toch mee te maken. Ik krijg zelf de laatste tijd net wat vaker de vraag of ik nog even expliciet wil bevestigen dat de informatie die een partij mij wil sturen wel gewenst is. Helaas nog niet van Lars, Jaimie V. en Sanne die respectievelijk vinden dat ik mijn hypotheek moet oversluiten of mijn water moet ontkalken, een lager energietarief verdien en mogelijk de regiowinnaar van een kromme tv met Netflix ben. Maar het is nog geen 25 mei.


De maximale boete is trouwens niet misselijk als je iets mispeutert: 20 miljoen euro . Maar als je daarvan niet met je ogen gaat knipperen mocht je dat af moeten tikken, dan betaal je toch 4% van de wereldwijde jaaromzet? Als dat meer is dan die 20 miljoen uiteraard. Ik ben heel benieuwd wie de eerste gelukkige wordt die met dat percentage om de oren word geslagen.


Ik heb dat ‘percentage van de jaaromzet' hier ook wel eens laten vallen voor bedrijven die het niet zo nauw nemen met de arbeidsomstandigheden. Omdat toen de boetes verbijsterend laag waren. Nu na een diagonale blik en wat doorklikken via inspectie szw.nl lees ik een boetebedrag van maximaal 83.000 euro en het tienvoudige als gevaarlijke stoffen een rol spelen. Komt iemand te overlijden dan kunnen die bedragen met een factor vijf worden verhoogd. Maar geen percentages.


Vorig jaar is het aantal dodelijke arbeidsongevallen gedaald ten opzicht van 2016 lees ik in het recente rapport Staat van Arbeidsveiligheid van Inspectie SZW: van 70 naar 50. Geen reden voor feest. Zeker niet als je de teneur van de achterliggende faaloorzaken leest: ".. het gedrag van werknemers, dat samenhangt met onderdelen van de veiligheidscultuur, binnen het bedrijf.." Ze hadden zich vast graag drukgemaakt om hun privacy op 25 mei. En daarna.

 

Robin Zander
r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Alle vacatures

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden