EO

Belt

17 april 2018 om 14:35 uur

Belt

Ik was er niet bij. Maar laten we er van uitgaan dat Mark Rutte zich aan de tekst heeft gehouden zoals die op de website van de rijksoverheid staat. In dat geval heeft hij onlangs in zijn speech op het Boao Forum for Asia rechtsgeleerde Hugo de Groot gequoot met de woorden: “...Grotius recognised the Chinese as – and I quote: ‘the cleverest of all peoples’.”

 

De Groot heeft, zo haalt de minister-president aan, in de vroege zeventiende eeuw de internationale principes van het vrije verkeer van mensen en goederen op een rijtje gezet. Geen onderwerpen zo toepasselijk op dit moment als deze. Maar de nadruk lag in Boao toch vooral op vrijhandel.


Daarom gaat Rutte binnen de EU kijken hoe het beste kan worden samengewerkt met China als het om de Nieuwe Zijderoute gaat. Dat Chinese initiatief - The Belt and Road Initiative - bestaat deels uit internationale handelsroutes over het water en deels uit spoorroutes: bijvoorbeeld over zee langs de Aziatische kust en tot aan Noord-Afrika en over het spoor tot in Europa en Rusland en via Centraal-Azie naar de Perzische Golf.


Volgens Rutte - en dat was zijn tweede boodschap - moeten we de missie van de Wereldhandelsorganisatie opnieuw bevestigen, ondersteunen en helpen waarmaken: open en vrije handel ter meerdere eer en glorie van alles en iedereen. Nederland is in elk geval al lekker bezig. De Nieuwe Zijderoute reikt tenslotte ook tot in Rotterdam en Amsterdam en er wordt al het nodige heen-en-weer getreind.


Nu is ‘open' en ‘vrij' in alle opzichten een loffelijk streven. Maar het is altijd maar de vraag hoe je de woorden van politici moet interpreteren. Of hoe wij - ‘het volk' - het vinden als de consequentie is dat industrietakken hier het niet redden tegen initiatieven elders. In de VS hebben ze tenslotte ook een ‘Belt', maar die is dus verroest. Het resultaat is bekend: wederzijdse importtarieven tussen China en de VS. Of Europa daarvan blijft verschoond?


"I believe that international trade should not be a zero sum game. Free trade isn't about how to divide the cake, but how to make the cake bigger. If it's free and fair, there's added value for everybody", aldus Rutte. Maar daar lijken wij lang nog niet te zijn. En behalve vrijhandel zijn er wereldwijd natuurlijk ook nog wel andere puntjes die niet op een of andere belt mogen. Ook De Groot had daar ervaring mee: voor het vrije personenverkeer had hij ooit een boekenkist nodig.

 

Robin Zander
r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Alle vacatures

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden