EO

Misbruik

12 april 2018 om 11:33 uur

De 3D-printers die door de verdachten werden gebruikt. Foto: Politie

Ik ga de vraag die mijn concullega had voor iedereen die altijd zegt “Ik heb niets te verbergen. Van mij mogen ze alles weten” hier niet herhalen. “Hoeveel verdien je in de maand?” was het niet. Het was een beetje een pubergiechelvraag, maar ik gaf toch gewoon even geen antwoord. Of ik nu voor of tegen de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten was, mocht hij wel weten – want daar hadden we het over. Tegen trouwens. Laat ze nog maar wat meer waarborgen inbouwen.

 

Natuurlijk moet een inlichtingenclubje inspelen op moderne technologische ontwikkelingen en die zich ook eigen maken. Maar aangezien het geheim is wat ze nu al doen - en dat is iets anders dan ‘mogen' - en hoe ze dat doen, weet ik niet of we ze nu zelf meer ‘cybercriminele' bevoegdheden moeten geven. Bij twijfel.... Maar verder heb ik weinig last van achtervolgingswaanzin en zie ik echt niet overal samenzweringen. Niet overal.


Mijn eigen ervaringen met cybercriminaliteit beperken zich tot nu toe tot gehannes met twee laptops. Eén van de exemplaren kon na rijp beraad met de experts de shredder in. Ik baalde stevig - en de baas ook - maar ik vond het ook knap. Want zelfs na allerhande kunst- en vliegwerk, ‘low level formats' en weet ik veel, bleef het apparaat om onverklaarbare redenen met de minuut trager worden.


Moderne technologie wordt misbruikt. En dat de wereld een ‘global village' is ook niet zo handig. Als hackers een Oekraïens boekhoudpakket infecteren en het verspreidt zich via internationale vestigingen tot over de hele wereld, is het misschien nog leuk dat je gratis bij Q-Park uit kan rijden. Maar, zoals ik Erik de Jong van Fox-IT onlangs hoorde vertellen, dat Netflix wereldwijd op zwart gaat omdat niet iedereen het wachtwoord van de aangeschafte beveiligingscamera van de bouwmarkt verandert? Dat vinden we minder.


Gelukkig draagt ons vakblad Constructeur niet bij aan het misbruik van technologie. Dacht ik tot voor kort. Nu ben ik minder zeker. Ik hoorde en zag namelijk het nieuws over het onlangs opgerolde postorderbedrijf in drugs. Zie ik daar in de reportage allemaal Ultimaker-printers staan. Om verpakkingen met dubbele bodem te printen. Hebben wij die niet een keer besproken? En met welk CAD-pakket maken ze het ontwerp?

Robin Zander
Hoofdredacteur Constructeur
r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Alle vacatures

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden