EO

Rijstebrij met een wijntje

29 maart 2018 om 13:41 uur

Kees de Waal

Luilekkerland heet het schilderij uit 1567 dat een droomwereld schetst voor de mens uit de Middeleeuwen. Honger en ziekte slaan in die tijd driftig in het rond en dan moet de Tachtigjarige Oorlog een jaar later nog beginnen. Welke gedachte is in zo’n situatie mooier dan een berg rijstebrij waar je je doorheen kunt eten om vervolgens zorgeloos en verzadigd in slaap te vallen nadat je ook nog even een kruik wijn leeg hebt gedronken?

 

Ik moest denken aan een oude uitzending van Tegenlicht waarin dat ideaalbeeld uit de Middeleeuwen werd vergeleken met die van ons in 2018. Hoewel het ondertussen werkelijkheid is geworden ervaren we die overdaad aan eten en de hoeveelheid vrije tijd niet meer als ons ultieme doel. De schilder Bruegel kon natuurlijk niet voorzien dat de wereld er zo volledig anders uitziet dan 450 jaar geleden. Die gewijzigde context is essentieel voor een goede beeldvorming van de toekomst.

 

Steve Jobs, we kennen hem allemaal. Een handjevol van dit soort "zieners" heeft een grote bijdrage geleverd aan de digitalisering die ervoor zorgt dat onze wereld in een rap tempo verandert. Nog eerder was er Douglas Engelbart. Hij demonstreerde in 1968 de computermuis in ‘the mother of all demos' en was daarmee zijn tijd ver vooruit. Waar Steve en Douglas wel de juiste context wisten te plaatsen blijkt dat voor gewone stervelingen toch lastig. Ik kon me in de jaren 90 niet voorstellen waarom je ook tekstberichten met je mobiele telefoon zou willen verzenden. Wist ik veel dat je vandaag de dag je mobiel nog amper gebruikt om te bellen.

 

Maar het gaat niet alleen om die geniale ver-zieners. Het is ook mooi om te zien hoe snel het elektronische stokje telkens wordt opgepakt door iemand die raad weet met een techniek die vraagt om een nieuwe toepassing. Ontwikkelingen volgen elkaar hierdoor als een speer op. Dat blijkt ook wel uit de tijdlijn over de laatste 65 jaar die we in dit blad hebben opgesteld.

 

Ik probeer nog één keer ver-ziener te zijn. Volgens velen is print dood maar er komt een volgende tijdlijn als we 100 jaar bestaan. Waarom? Omdat de beloofde revolutie van de e-boeken stagneert sinds 2014. En je knettergek wordt van al die berichten over nepnieuws en desinformatie op je mobiel, laptop of tablet. Zou het dan geen logische stap zijn dat papieren magazines weer de norm worden? Een medium dat fatsoenlijk gereguleerd wordt en dat feiten levert, zonder inmenging van trollen en andere snoodaards? Denk maar eens buiten je context.


Ik pak alvast een bakje rijstebrij. Met een wijntje uiteraard. Om te vieren dat we 65 jaar bestaan!

 

Kees de Waal
k.waal@mybusinessmedia.nl

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden