EO

Doen

12 maart 2018 om 15:26 uur

President Macron zei het ook al

“We collectively can make this planet great again.” Hij vond het zelf wel een geslaagde ‘oneliner’ – Bernard Charlès. Die indruk kreeg ik wel toen ik de kans kreeg de ceo van Dassault Systèmes aan zijn uitspraak van eerder die dag te herinneren. Mijn ‘concullega’ van de vaderlandse vakpers, die bij het korte gesprek aanwezig was, kon hem garanderen dat de uitspraak door het verzamelde internationale journaille en masse was opgetekend. Digitaal en analoog, zo had hij om zich heen gezien.

 

Charlès deed zijn uitspraak op het gebruikerscongres dat Dassault's zusje SolidWorks jaarlijks in de VS houdt. Dit jaar streek het circus - in de goede zin van het woord - voor de tweede keer op rij neer in Los Angeles. Van over de hele wereld komen gebruikers - en vaktijdschriftjournalisten - op het congres af.


Voor veel gebruikers is het trouwens wel een heel serieuze zaak. Zij komen bijvoorbeeld voor het afleggen van examens. Daarmee onderstrepen zij hun vaardigheid met het pakket als ‘Certified Expert' in verschillende gradaties. En dat kan op de arbeidsmarkt het verschil maken. Bijvoorbeeld als je bij Boom Supersonic mee wil werken aan een nieuw supersonisch lijntoestel.


Mijn concullega en ik kunnen met onze werktuigbouwkundige achtergrond beter uit de voeten met andere vaardigheden. Tegenover enkele Amerikaanse gebruikers verklaarde hij onze keuze voor de vakbladen: "We probably weren't quite good enough." Dus wij willen vooral horen hoe het gaat en waar het naartoe gaat. Niet alleen met het pakket en het bedrijf, maar ook - zoals de Dassault-topman zei: met de ‘planeet'.


Is dat een oneliner? Natuurlijk. Zeker als vervolgens een verbouwde AMC Javelin met een motorvermogen van een slordige 1000 pk op het podium verschijnt. Maar niet als ik naar Neri Oxman van de Mediated Matter-onderzoeksgroep van het MIT Media Lab luister. Dan hoor ik meer dan motorgeweld.


Onder haar leiding houdt de groep zich bezig met ontwerpen op het kruispunt van technologie en biologie. Denk aan ‘wearables' met het spijsverteringssysteem als basis, die uit gemanipuleerde bacteriën en schimmels voor de drager uit zonlicht nuttige producten kunnen maken. Van suikerklontjes voor de duursporter tot antibiotica. Of aan ‘fiber-bots' die via onderlinge communicatie elkaar als springplank gebruiken. Als dit u nu allemaal inspireert, blijf ik nog even ‘niet goed genoeg'. Iemand moet het doen.

 

Robin Zander
r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Alle vacatures

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden