EO

Straf

31 januari 2018 om 16:45 uur

Straf

Ik had eigenlijk geen flauw idee waar Emilio Granados Franco het over had. Emilio is – haal even diep adem – algemeen directeur van Bilaterale Economische Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Mexico. Hij excuseerde zich al voor die ‘titel’ bij de aanwezige journalisten. Dat we dat moesten opschrijven. Maar ze hielden in zijn land nu eenmaal van ceremonieel.

 

Mexico is in april officieel partnerland op de Hannover Messe en Emilio was een van de sprekers op een door Hannover Consultancy - de officiële Nederlandse vertegenwoordiging van beursorganisator Deutsche Messe - georganiseerde persbijeenkomst. Uiteraard was hij blij met de uitverkoren positie van Mexico op de grootste industriebeurs ter wereld. Hij noemde dat een erkenning van Mexico als modern en technologisch land.


Nu had ik het idee dat hij dit alleen maar als eerste noemde omdat Marc Siemering, senior vicepresident van de Deutsche Messe, ook present was. Nee, Emilio vond het vooral een belangrijk moment in de buitenlandse betrekkingen dat hij nu in Nederland was, vanwege dat voorvalletje in 2014 op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Maar na al die jaren kon Emilio melden: "Het is allemaal vergeven."


Terwijl er vooral gelachen werd na zijn opmerking, vroeg ik mij waar dit over ging. Inmiddels weet ik dat het over een door Arjan Robben versierde penalty gaat in de wedstrijd Nederland-Mexico. En dat ze daardoor werden uitgeschakeld in de achtste finales.


Want gelukkig voor mij is op internet dit ‘gevalletje' nog lang niet vergeten en vergeven. Zeker niet door José Luis Mercado . Deze Mexicaan - zo las ik - stuurt sinds die gedenkwaardige dag op 29 juni 2014, nog dagelijks een twitterbericht naar de FIFA, de KNVB, de Mexicaanse voetbalbond én Robben met de simpele tekst: "No era penal." De vertaling lijkt mij geen probleem.


Maar goed. Daar ging het niet om. Volgens Emilio werd het tijd om de banden eens aan te halen. Want Europa is wel een beetje een model voor succes, bereikt door integratie en niet door protectionisme. Tot zijn grote spijt zag hij dat "protectionisme op sommige plaatsen in de wereld" weer opgeld maakt. Last heeft het land er niet van. Volgens Emilio is Mexico tegen 2025 de vijfde economie in de wereld. De economie van het land groeit dan ook gestaag. Vorig jaar met 2,3%. Dat is beter dan de 1,9% van Duitsland. En ze winnen ook wel mooi van ons- met 0,1% verschil. Misschien kan Emilio straks na Hannover naar Trump twitteren: "Esa pared? No era penal."

 

Robin Zander
r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden