EO

Anders

26 september 2017 om 16:02 uur

Alles moet anders. Als ik de grootste gemene deler tussen twee eigenlijk onafhankelijk gebeurtenissen probeer te vinden dan is dat het wel. Die twee gebeurtenissen zijn de viering van het vijftigjarig jubileum van Festo Nederland en de opening van Rademaker's nieuwe Research & Development Centre.

 

Festo had het van de twee in zijn seminar wellicht wat ‘visionairer' verpakt. Ook wat ‘schokkender'. Want wie volgens spreker en filosoof Ruud Veltenaar de documentaire ‘Before the Flood' nog niet had gezien hield niet van zijn kinderen. Rademaker daarentegen was weer wat concreter. Hoe dan ook: het moet anders en het moet samen.

 

Ook FME-voorzitter Ineke Dezentjé  Hamming die bij Rademaker de officiële openingshandeling mocht verrichten leek dit te onderschrijven: "Tien jaar geleden werkten hier vier  medewerkers aan innovatie en vandaag de dag zijn het er 25. En ik zei het al: mensen maken wat mij betreft echt het verschil. Met de juiste vaardigheden en de passie zullen zij er voor zorgen dat de nieuwe producten er komen en dat klanten tevreden zijn. Omdat je het ook samen met hen kan ontwikkelen. Want ook dat is de kern van Smart Industry, dat je nieuwe coalities smeedt en in ecosystemen, in ketens samenwerkt - want niemand kan het meer alleen."

 

Ook bij de FME gaan ze het daarom anders doen. "We zijn nu bezig met een project (..) dat heet Smart Working (..), om te kijken hoe je met een andere manier van werken, ook met de medewerkers, eigenlijk veel meer uit het bedrijf kan halen. We gaan daar binnenkort een grote enquête voor uitzetten (..). En dat is op zich wel bijzonder. Want normaal vragen wij altijd de bazen en nu gaan we dus de werknemers vragen. We willen nu echt weten hoe het zit."

 

Maar de oude tegenstellingen zit er toch nog wel in. Want als Piet Fortuin van het CNV roept - in de krant, niet bij Rademaker, dat het afgelopen moet zijn met de loonmatiging, stelt de FME-voorzitter "in onze sector is door de crisis heen bijna 30% meer salaris gegeven". Dus ze begrijpt Piet niet. Maar ze hoopt dat hij het haar nog eens uit kan leggen. Voor Piet zat er in haar toespraak toch wellicht nog een lichtpuntje: "Als ik Deloitte mag geloven dan gaan er van de 8 miljoen werkende mensen, 2  miljoen een andere baan krijgen. Binnen (..) vijf jaar tijd, zullen 50% van onze taken - ook die van mij - verdwijnen." Je ziet Piet hopen.

 

Robin Zander

r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden