EO

Oranjegroen

26 april 2017 om 16:42 uur

In het achtuurjournaal hoorde ik Harm Post vertellen dat de Eemshaven in Groningen de vestiging van een niet nader te benoemen onderneming is misgelopen omdat er geen ‘oranjegroene stroom' voorhanden is. Of niet genoeg. Want Google heeft het voor de komende tien jaar allemaal al ingepikt voor zijn datacenter daar. Of zoiets. Oranjegroene stroom is trouwens groene stroom die lokaal, om de hoek, is opgewekt. In het geval van Google van een windmolenpark in Delfzijl begreep ik. En van een windpark in aanbouw in Zeeland lees ik weer ergens anders.

 

Harm is de vertrekkend directeur van het havenbedrijf van Groningen. Hij blijft nog tot er een opvolger gevonden is. Hij zegt dat er meer oranjegroene stroom moet komen. Anders gaat dat ten koste van de werkgelegenheid. Kijk naar dat bedrijf dat daarom niet naar de Eemshaven kwam. Andere stroom blieft een beetje multinational kennelijk niet meer. Natuurlijk weet Harm ook wel dat het alleen maar om imago draait en dat zegt hij ook. En als het niet waait staat er ongeveer naast Google gelukkig ook nog het een en ander kolen en gas te verstoken. Ook lekker lokaal en dus ‘oranje'. Maar dan anders.

 

Oranjegroene stroom lijkt dan eigenlijk wel een beetje de nieuwe ‘belastingafspraak'. Zo van "we moeten dat wel doen want anders komen ze niet". Maar als een multinational niet gevestigd is in Nederland, maakt het voor de werkgelegenheid hier toch ook niet uit? We zeggen toch ook niet dat we hier miljarden vacatures hebben? Van al die bedrijven die zich hier zouden kunnen vestigen? Niet dat ze het doen, maar het zou toch kunnen?

 

Begrijp me niet verkeerd - ik gun Groningen alle mogelijke werkgelegenheid. Maar of die werkgelegenheid uit dataopslag komt? Google komt om heel andere redenen naar Groningen. Zoals een transatlantisch glasvezelkabeltje dat daar aan wal komt. En voldoende koelcapaciteit voor die duizenden servers.

 

Maar het is natuurlijk altijd goed om met je oranjegroene bedoening in het nieuws te komen. Beter dan met je deal met de Belastingdienst. Het pleit natuurlijk wel weer voor ze dat je dit in elk geval allemaal met hun eigen zoekmachine kunt terugvinden. Bijvoorbeeld dat ze in Nederland maar 0,2% vennootschapsbelasting betalen.

 

Dat lijkt mij een belastingtarief waar het hele Gronings midden- en kleinbedrijf ook oranjegroen van zou worden. Nu zijn ze dat vast alleen van jaloezie.

 

Robin Zander

r.zander@mybusinessmedia.nl

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Elobau introduceert ultrasoon sensor range

Elobau introduceert een serie ultrasoon sensoren. Deze serie bestaat uit verschillende varianten: M18, M18 shortbody,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden