EO

Adopteer geen zonnecel, maar stort op giro 555

10 april 2017 om 12:40 uur

Soms krijg je op de redactie van die berichten binnen, die door de context van wat er nog meer op de wereld gebeurt een heel andere lading krijgen. Zo'n gevalletje tilt trad bij mij op bij een vrolijk persbericht van het Solar Team Twente dat een crowdfundingsactie is gestart om nog meer geld binnen te harken voor hun zonneauto, waarmee ze in het najaar in Australië de World Solar Challenge willen winnen. Het toegestane oppervlak voor het zonnepaneel is bijna gehalveerd, dus hebben ze een nog efficiëntere auto nodig. "Het is van groot belang dat we de allerbeste zonnecellen kunnen aanschaffen en daarom doen we een beroep op het publiek", zegt de teamleider in het persbericht.

 

Het toeval wil dat er precies in die tijd van het versturen van dat bericht (en helaas nu nog steeds) ook een en ander speelde in andere landen waar de zon ook heel veel schijnt. Alleen hebben de mensen daar wel iets anders aan hun hoofd dan ‘de allerbeste zonnecellen': iets te eten of te drinken zou al heel mooi zijn, en graag een beetje snel, anders is het te laat. Ook daarvoor is een soort van crowdfundingsactie gestart, maar dan zonder goud-, zilver- of brons-awards. En ook geen kek appje waarmee je live de ‘struggle for survival' (toch ook een soort wedstrijd) kunt volgen.

 

De kortsluiting in mijn brein van die twee volstrekt verschillende werelden heeft maar enkele milliseconden geduurd, maar heeft zich in die korte tijd vastgezet, waardoor ik er niet aan ontkom om erover te schrijven. Begrijp mij goed, alle sympathie voor de studenten die hun ziel en zaligheid leggen in de Twentse zonneauto, en alvast hulde voor hun prestaties!

 

De wrange bijsmaak heeft veeleer te maken met het zwalkende beleid van de hoofdsponsoren, de UT en Saxion Hogeschool. Waar de Colleges van Bestuur in 2013 nog hoog van de toren bliezen dat ze zouden stoppen met geld in de zonneauto te stoppen als Twente in 2015 niet zou winnen (een gotspe als je beseft wat dat team al had bereikt), kwamen ze daar begin 2016 weer op terug. OK, Twente had op een haar na de eerste plaats gemist, maar gewonnen hadden ze niet. Blijkbaar zagen ze toch wel de publiciteitswaarde, want het team is direct gepromoveerd tot ‘topambassadeur van Twente'.

 

Een uitgelezen kans dus om Twente dit jaar echt op de kaart te zetten. Mag ik een suggestie doen? Koop van dat geld dat je uit die crowdfundingsactie binnenhaalt niet die dure zonnecellen, maar maak dit helemaal over naar giro 555. Behaal dit jaar met je tweedehands cellen uit 2015 met vlag en wimpel de poedelprijs. En vergeet vooral niet te vertellen waarom dit zo gelopen is...

Richard Bezemer

r.bezemer@mybusinessmedia.nl  

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Elobau introduceert ultrasoon sensor range

Elobau introduceert een serie ultrasoon sensoren. Deze serie bestaat uit verschillende varianten: M18, M18 shortbody,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden