EO

Biertje?

03 april 2017 om 13:07 uur

"Hello, my name is Bruce." Daar sta je dan. Tegenover iets dat nog het meest op de koplamp van een ‘Deux Chevaux' lijkt. Maar Bruce is - dat had u al begrepen natuurlijk - een cobot. En de koplamp dient om met behulp van wat led's Bruce een ‘gezicht' te kunnen geven. Dan lijkt het net of hij echt ‘praat'. Ik heb hem ook zien ‘glimlachen' en ik dacht zelfs ‘knipogen'.

 

Ik kwam Bruce tegen bij de afsluiting van het Claxon-project. Wie daar meer over wil weten kan op engineersonline terecht of de april-editie van Constructeur lezen. Maar in elk geval heeft dit project een cobot opgeleverd die inmiddels alweer een half jaar tussen de werknemers bij Audi Brussel staat en die via gebaren instructies krijgt. Alleen van bepaalde collega's trouwens want de cobot is nog een beetje eenkennig. Maar die worden wel herkend en hoorbaar begroet.

 

Een van de partijen in het project is Robovision. Bruce stond bij hen opgesteld tussen posterpresentaties van de verschillende partners. Bij Robovison is de robot een hulpmiddel want hun daadwerkelijke kennis zit in ‘Deep Learning'. Kortom - en nu doe ik ze vast tekort - het analyseren van data en met behulp van algoritmes de applicatie in kwestie zichzelf verder te laten verbeteren aan de hand van die data en de acties die worden ondernomen of hadden moeten worden ondernomen.

 

Bruce stond daar natuurlijk voor de ‘leuk'. Maar daar is het ze niet om  te doen. Een van de mensen van Robovision vertelde mij wat over andere applicaties - "Ook bij u in Nederland". Namen werden er niet genoemd maar het gaat in dit geval om een machinebouwer die ‘vision' en ‘deep learning' toepast in machines die chrysantenstekjes in potjes steken: je stort een zak met stekjes op een band en algoritme en camera bepalen hoe het stekje moet worden opgepakt zodat het niet ondersteboven in een potje belandt.

 

Hij vertelde ook over een toepassing in ontwikkeling. In de openbare ruimte. Waar en in welk land wilde hij niet zeggen. Maar ‘ze' - het bestuur van de stad in kwestie denk ik - hadden al 6000 camera's hangen. Het systeem achter de camera's moet straks met behulp van algoritmes en ‘deep learning' kunnen onderscheiden of je gezwalk over straat door een pint teveel komt. Want in kennelijke staat zou je wel eens een makkelijk slachtoffer voor een staatroof kunnen zijn.

 

Dat met die pinten en dat gezwalk moet je het systeem wel leren. Zouden ze dat tijdens de vrijdagmiddagborrel bij Robovision doen? Met Bruce achter de tap? Om in de gaten te houden of je al te ‘deep' in het glas hebt gekeken? Is dat dan een ‘alcoritme'?

 

Robin Zander

r.zander@mybusinessmedia.nl

 

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden