EO

Prima, meer controle, maar wie controleert de controleur?

22 maart 2017 om 22:27 uur

ABB meldde onlangs dat het start met de campagne ‘Doe de Meterkastcheck' om consumenten meer bewust te maken van hun meterkast. "Hoewel bijna 90% van de Nederlanders vindt dat hun meterkast veilig tot zeer veilig is, kan de veiligheid rondom de elektrische installatie nog fors verbeterd worden. Ook op het gebied van controles is er veel te verbeteren, zowel qua frequentie als het inschakelen van een professional", stelt het bedrijf.

 

"Installateurs kunnen op deze campagne inspelen door zich te presenteren als moderne, full service professionals", zo gaat het persbericht verder. "Door meer aan te bieden dan puur vakinhoudelijk werk, verkopen zij zich beter richting zowel de consument als woningcorporaties. Voorlichting geven over de gevaren en risico's binnen de elektrische installatie is een belangrijk onderdeel." En er is nog meer te halen in de vorm van een periodieke keuring of een onderhoudscontract in combinatie met bijvoorbeeld de controle op de cv-ketel.

 

Als consument kan ik een dergelijke ontwikkeling alleen maar toejuichen, en natuurlijk prima dat ABB de installateurs daarin een eindje op weg helpt.

 

Maar amper een half uur nadat ik voor de zoveelste keer deze maand een (professionele) installateur op bezoek heb gehad voor onze best wel nieuwe cv-ketel, en er deze keer zelfs een servicemonteur van de leverancier aan te pas moest komen, denk ik dat ABB en consorten ook wel eens iets kunnen verzinnen om er voor te zorgen dat je er als consument op kunt vertrouwen dat die installateurs hun werk goed doen.

 

In ons geval bleek de hardnekkige storing het gevolg van onzorgvuldig onderhoud, die niet alleen kon worden vermeden, maar ook nog eens gemakkelijk door die installateur had kunnen worden opgelost. Ik verwijt deze aardige man niets, maar besef wel dat de toch al onheilspellende mini-explosies die keer op keer de afvoerbuizen voor het rookgas ontwrichtten, zomaar tot ernstigere calamiteiten hadden kunnen leiden.

 

Pleidooi derhalve om als de sodemieter al die huisinstallaties vol te hangen met IoT-componenten, zodat de fabrikant op afstand de zaak in de gaten kan houden. En dus ook kan zien of de installateur zijn werk goed doet. Die mag dan gerust nog een extra keertje komen koffiedrinken...

Richard Bezemer

r.bezemer@mybusinessmedia.nl

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Elobau introduceert ultrasoon sensor range

Elobau introduceert een serie ultrasoon sensoren. Deze serie bestaat uit verschillende varianten: M18, M18 shortbody,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden