EO

Good feelings bij RoboCup

15 mei 2012 om 15:58 uur

Eind april schijnen er heel belangrijke Haagse akkoorden te zijn gesloten voor de toekomst van ons landje. In diezelfde periode vond er in Eindhoven (de technische hoofdstad van Nederland) een evenement plaats dat voor diezelfde toekomst van datzelfde landje wel eens een stuk relevanter kan zijn dan de Haagse waan van de dag: De RoboCup Dutch Open.

 

Beetje voetballen met robots, denkt u dan, leuk hoor. Inderdaad, dat vonden die duizenden mensen die er op af kwamen ook. En weet je, er zaten heel veel kinderen tussen (maatje bovenbouw lagere school) , die niet alleen de wedstrijden met veel overgave volgden, maar ook het hele robotgebeuren eromheen letterlijk absorbeerden.

 

Spelen in de knuffelhoek met Pleo, de mini-dinosaurus: ik kon mij nog net bedwingen om er niet tussen te springen. Jammer dat mijn kinderen de knuffelfase net zijn ontgroeid, anders had ik er een paar op Marktplaats gescoord (nog in de verpakking, voor maar € 250,-!).

 

Zelf je robots bouwen met Mindstorms, een robotdisco, een theater met allerlei gave robotfilmpjes, demonstraties van allerlei soorten (ook humanoïde) robots, wedstrijden tussen robots in de @homeleague met opdrachten als het opruimen van een kamer, en robothumor (een Portugese robot die tijdens diezelfde wedstrijd niets deed: ‘ik ben niet helemaal uit Portugal naar hier gekomen om jouw rotzooi op te ruimen!').

 

En dat alles in een open (niet alleen open source) sfeer, waarbij de trainers (gemiddeld een man of 15 voor 5 robots) excelleren in hun passie voor techniek. En dat is denk ik nog wel het belangrijkste dat kinderen overhouden aan een paar uurtjes ‘robots kieken': zien dat gewone jongens en meisjes, bij wijze van spreken hun oudere neven en nichten, dit allemaal voor elkaar kunnen krijgen, met elkaar een heleboel plezier hebben, constructief werken aan een samen(be)leving waar het niet uitmaakt of je team afkomstig is uit Nederland, Duitsland of Iran.

 

Je zou er bijna emotioneel van worden. Sterker, dat gebeurt ook gewoon, tijdens de wedstrijden. Al snel kijk je niet meer naar zich wat oelig voortbewegende dingen op wieltjes, maar zie je de verschillen tussen de robots, krijg je je favorieten, erger je je aan een verkeerde pass, veer je op bij een doelpunt. Genieten, en uitzien naar volgend jaar, wanneer van 24 tot en met 30 juni de WK RoboCup 2013 wordt gehouden, in Nederland. Ik ben er weer bij en neem de kids mee, die vast en zeker naar een TU gaan!

 

Richard Bezemer

 

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Alle vacatures


 

Vacatures_alle vacatures

 

 

 

 

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden