Arbeidsongevallen met verzuim komen het vaakst voor bij politie en brandweer. Maar ook technische beroepen zoals productiemachinebedieners staan hoog in de lijst met beroepsgroepen waar dit vaak voor komt. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO.
In 2023 kreeg 1,3 procent van alle werknemers een arbeidsongeval dat leidde tot verzuim. Gemiddeld over de jaren 2021 tot en met 2023 kwam dit met 6,3 procent het meest voor bij politie en brandweer.
In 2023 had 2,7 procent van alle werknemers een arbeidsongeval met lichamelijk letsel of geestelijke schade, bij bijna de helft van hen leidde dit tot één of meer dagen verzuim. In 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, nam het percentage werknemers met een arbeidsongeval af ten opzichte van de jaren daarvoor. Dit gold zowel voor ongevallen met als zonder verzuim. Na 2020 is het percentage dat te maken had met een arbeidsongeval vrijwel gelijk gebleven. Ook dat gold zowel voor ongevallen met als zonder verzuim.
Ongeval met verzuim
Na politiepersoneel en brandweerlieden hadden reisbegeleiders – in het bijzonder conducteurs- het vaakst te maken met een ongeval tijdens het werk, dat resulteerde in een of meer dagen verzuim. Hetzelfde geldt voor slagers, vrachtwagenchauffeurs, en werknemers met een technisch beroep, zoals productiemachinebedieners, timmerlieden, loodgieters en pijpfitters.
Lees het complete artikel
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/20/vaakst-arbeidsongeval-met-verzuim-bij-politie-en-brandweer