Categories: Actueel

Werking hersenen beter te verklaren met nieuw model

Hoewel de capaciteit voor een kunstmatig brein in het recent door IBM aangekondigde Compass-project  al bereikt lijkt te worden, is een accuraat model van informatieuitwisseling in de hersenen nodig om een werkelijk intelligent netwerk te kunnen bouwen.

Neuroinformaticus Sander Bohte van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam presenteert op de wetenschappelijke conferentie NIPS 2012 een nieuw model dat informatieverwerking in de hersenen verklaart. In dit model kunnen neuronen zich aanpassen aan de omstandigheden waardoor ze in korte tijd veel meer informatie kunnen verwerken. Huidige modellen houden hier geen rekening mee.

Efficiënt rekenapparaat 

Hoe de hersenen werken is nog grotendeels een raadsel. Ze hebben de rekenkracht van 100 moderne supercomputers, maar hebben het volume van een frisdrankfles en verbruiken niet meer energie dan een klein gloeilampje. Neuroinformatici zijn erop gebrand om te ontdekken hoe het neurale netwerk van de hersenen zo’n efficiënt rekenapparaat vormt. In de standaardmodellen verstuurt een neuron een elektrische puls (spike) door het netwerk als de opgebouwde elektrische spanning boven een bepaalde waarde komt. Hoe sneller een neuron dus pulsen binnenkrijgt, hoe sneller hij deze ook gaat versturen. In standaard neurale netwerken is dit de basis voor berekeningen.

Dynamische component

Volgens Bohte is dit model niet juist: "Het gaat niet alleen om de hoeveelheid pulsen die binnenkomt, maar ook om de verandering in betekenis van deze pulsen. Als je van binnen naar buiten loopt, krijg je ineens miljarden keren meer licht op je netvlies dan binnenshuis. Toch verandert de informatieverwerking in je hersenen niet: na een paar tellen zie je net zo scherp als binnen." In het alternatieve model dat Bohte presenteert is deze dynamische component wel opgenomen. De eerste simulaties en tests op experimentele data laten zien dat de neurale netwerken uit het nieuwe model sneller en accurater zijn dan bestaande modellen, en daarmee meer op de menselijke hersenen lijken. Met dit model staat de deur open voor een nieuwe generatie neurale netwerken die veel nauwkeuriger het brein nabootsen en krachtig en efficiënt kunnen rekenen aan problemen als spraakherkenning en robotbewegingen.

Neuroinformatica is onderdeel van het Life Sciences-onderzoek aan het CWI. Dit onderzoek gebruikt fundamentele inzichten en technieken uit de wiskunde en informatica om de levenswetenschappen exacter en kwantitatiever te maken.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

43 minuten ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

2 uur ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

3 uur ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

3 uur ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

5 uur ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

5 uur ago