Werkgevers trekken de portemonnee om personeel te behouden

Door de krapte op de arbeidsmarkt kampt dertig procent van de werkgevers met een te hoge uitstroom van personeel. 26 procent van alle werkgevers verbeterde de financiële beloning om uitstroom van personeel tegen te gaan. Het verbeteren van de financiële beloning wordt door werkgevers gezien als meest effectieve maatregel om personeel te behouden. Dat meldt ESB.

Tags:
Foto: Scott Graham via Unsplash

De krapte op de arbeidsmarkt is al enige tijd groot, waardoor werknemers meer mogelijkheden hebben om een overstap te maken naar een andere werkgever en het voor werkgevers lastiger kan zijn om personeel te behouden. Een enquêteonderzoek van UWV in het najaar van 2023, waar ruim 4.000 vestigingen van bedrijven en instellingen aan meewerkten, liet zien dat uitstroom van personeel bij drie op de tien werkgevers een probleem is. Volgens de helft van deze werkgevers heeft dat te maken met hogere lonen bij andere organisaties.

Ruim een kwart van de werkgevers heeft de financiële beloning verbeterd om personeel vast te houden. De mate waarin werkgevers salarissen verhogen om te voorkómen dat werknemers overstappen naar een andere werkgever verschilt per sector. Zo’n loonsverhoging gebeurt het vaakst in de sectoren Informatie en communicatie, en Horeca. Binnen de sector Informatie en communicatie zijn veel vacatures voor ICT-beroepen. Mogelijk proberen werkgevers met een verbetering van de lonen het gewilde ICT-talent vast te houden. De horeca kent een hoog verloop van werknemers. De sector leunt veel op scholieren en studenten met bijbanen en moet op het gebied van arbeidsvoorwaarden, waaronder salaris, concurreren met andere sectoren als de detailhandel en de schoonmaaksector.

Werkgevers in het openbaar bestuur en de sector Sociaal werk, jeugdzorg en kinderopvang verhogen minder vaak dan gemiddeld lonen als maatregel om personeel te behouden. In (semi)publieke sectoren speelt de overheid een grotere rol bij (collectieve) loonafspraken. Hierdoor is de ruimte voor individuele werkgevers om de financiële beloning van een werknemer aan te passen doorgaans beperkter dan in andere sectoren.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Met dank aan overheid, ambtenaren, verzekeringen, banken, vakbonden -allemaal partijen die productief niets voortbrengen- om ons in deze never ending spiraal te duwen.