Categories: Actueel

Werken aan grootste windturbine ooit

ECN part of TNO is nauw betrokken bij de testen. De partijen werkten bijvoorbeeld samen in Research & Development projecten om de aerodynamische barrières te doorbreken die turbines van 10 MW en meer mogelijk maken. De daarin opgebouwde kennis vormde mede het fundament voor de ontwikkeling van de Haliade-X, met een hoogte van maar liefst 260 meter en bladen van 107 meter.

Nieuw grenzen natuurkunde

Peter Eecen, programmamanager Windenergie van ECN part of TNO. "Voor het ontwikkelen van turbines met een capaciteit van 10 MW en meer zijn innovaties op verschillende gebieden nodig. Alleen al als het gaat om de aerodynamica, de kennis van de luchtstroming rond het rotorblad, raken we aan nieuwe grenzen in de natuurkunde. We moeten steeds nieuwe modellen ontwikkelen en die middels uitgebreide metingen valideren. Het zijn innovaties waar we samen met GE aan werken."

Op naar zee

De Haliade-X is bedoeld om in grote aantallen op zee te installeren. Aangezien op de Maasvlakte vrijwel dezelfde windcondities gelden, is dit een goede testlocatie. Het eerste prototype wordt deze zomer geïnstalleerd. Validatiemetingen moeten vervolgens aantonen dat de Haliade-X zijn beloften waarmaakt en certificering krijgt.

Kansen voor de offshore

Ook zullen de partijen aan verschillende innovaties werken. Voor het installeren van deze nieuwe generatie windturbines zijn aparte schepen nodig die de grootte en het gewicht aankunnen. Dat biedt kansen voor de offshore industrie. Voor het onderhoud zijn nieuwe tools en modellen nodig om dat kostenefficiënter uit te voeren.

"De grootte van de turbines en de rotorbladen zijn van een compleet andere orde dan wat we tot nu toe kennen. Door de metingen aan en het testen van de nieuwe turbines doen we nieuwe kennis op die we inzetten voor de volgende generatie. We behoren met onze kennis op dit gebied tot de kopgroep in de wereld en die positie gaan we verder uitbreiden", zegt Eecen.

Niet alleen windturbine innovatie

ECN part of TNO richt zich ook op het ontwikkelen van kennis over windparken en hun integratie in onze snel veranderingen energiesysteem. Denk aan nieuwe installatietechnieken, optimaal onderhoud, intelligente parkregeling en innovaties zoals robotica en ICT.

Het is de bedoeling in 2030 op zee tenminste 11,5 GW aan geïnstalleerd vermogen te hebben staan. Windparken met grote turbines als de Haliade-X helpen die ambitie te verwezenlijken.

Bron: TNO Insights

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago