Wereldprimeur in Antwerpen: groen waterstofverdeelstation voor schepen, wegverkeer en trailers

Antwerpen krijgt een wereldprimeur: het eerste geïntegreerde verdeelstation voor groene waterstof voor schepen, vrachtauto’s, bussen, waterstofauto’s, en een vulstation voor tube trailers voor distributie.

De groene waterstof wordt geproduceerd met elektrolyse met gecertificeerd Belgische groene elektriciteit. De site bevat ook 350 kW super-snelladers voor batterij-elektrische voertuigen. Dit maakt het tot een energiehub voor zero-emissie transport. 

Groene waterstof is een duurzame energiedrager die breed inzetbaar is. Echter zijn tank- en bunkerstations voor wegvoertuigen en schepen schaars. Het beperkte aanbod en de beperkte vraag houden elkaar in stand door een kip-ei probleem. Op deze strategische locatie wordt de vraag van verschillende toepassingen gebundeld. Dat verbetert de business case.

Ekinetix realiseert dit pakket bij CMB.Tech in de Haven van Antwerpen. CMB.Tech neemt het initiatief, Ekinetix leidt het complete turnkey projectmanagement, van initieel systeemontwerp tot commissioning.