Demcon is technologiepartner geworden van ReGen Biomedical, dat technologie ontwikkelt voor het kweken van biologische weefsels als deel van een keten voor stamcellen, mini-organen, weefsels en slimme (bio)materialen. Doel is opschaling naar industriële productie.
Regeneratieve geneeskunde richt zich op preventie of genezing van ziekten en andere aandoeningen door het regenereren van cellen, weefsels en complete organen. De regeneratieve geneeskunde staat op het punt om met stamceltherapie en weefseltechnologie de stap naar grootschalige klinische toepassing te maken.
Nederland speelt hierop in met RegMed XB, de publiek-private samenwerking van clusters voor regeneratieve geneeskunde in Nederland en Vlaanderen. RegMed XB Pilotfabriek wordt mede gefinancierd vanuit het Nationaal Groeifonds.
De RegMed XB pilotfabriek is de infrastructuur voor een nieuwe maakindustrie op dit gebied. Die ondersteunt bedrijven en onderzoeksinstellingen bij het ontwikkelen en valoriseren van nieuwe therapieën en productietechnologie en -diensten. De pilotfabriek bestaat uit vijf pilotlijnen op vier locaties: Eindhoven, Leiden, Utrecht en Maastricht.
Pilotlijn voor weefselproductie in Maastricht
ReGen Biomedical in Maastricht richt zich op het kweken van grote hoeveelheden functionele microweefsels als bouwstenen voor de klinische toepassing in macroweefsels en uiteindelijk ook organen. Op de Brightlands Maastricht Health Campus is daar afgelopen jaar een productielijn voor ingericht. Deze lijn is in september officieel in gebruik genomen.
Bioreactoren
Michiel Jannink, Vice President van Demcon life sciences & health en CEO van Scinus Cell Expansion: “Scinus levert apparatuur voor het kweken van stamcellen in klinisch relevante aantallen. Het heeft daar een bioreactortechnologie voor ontwikkeld die beter reproduceerbaar, goedkoper en minder arbeidsintensief is dan de gangbare techniek. De bioreactortechnologie van Scinus kan worden gebruikt voor het opschalen van de kweek van stamcellen ten behoeve van de productie van microweefsels. De systemen van Scinus kunnen verschillende typen stamcellen kweken, die vervolgens differentiëren naar verschillende weefseltypen. Scinus werkt tevens intensief samen met Innovation Center for Advanced Therapies (ICAT), de pilotlijn in Utrecht voor de ontwikkeling van regeneratieve behandelingen.”
Nieuwe fase onderneming
De opening van de pilotlijn en de deelneming van Demcon luiden een volgende fase in voor de groei van ReGen Biomedical, aldus Schipper. “Het gaat nu om het doorzetten van de technologieontwikkeling, het opstellen en volgen van een productroadmap en het commercialiseren van de producten en productietechnologie. Vanuit Demcon brengen wij daarvoor onze ervaring in met het vermarkten van medische technologie en in het bijzonder het ontwikkelen van bioreactortechnologie. We hebben expertise van medische productontwikkeling en beschikken over de benodigde kennis voor het opstellen van productieprotocollen en het borgen van de kwaliteit volgens GMP (Good Manufacturing Practices).”