Wearable: handen schudden voor visitekaartjes

Twee mensen schudden elkaar de hand en hun visitekaartjes worden automtisch via hun smartphones uitgewissld. Dat wordt mogelijk als zij beschikken over de slimme armband, die is bedacht als gadget voor de beurs Electronics & Automation. En met de armband zijn nog vele andere applicaties mogelijk; hij is gebaseerd opeen Arduino platform, zodat een technische eigenaar naar hartelust ook zelf toepassingen kan bedenken en implementeren.

De World of Technology & Science is nog maar net voorbij of de leden van de elektronicabranche van FHI beginnen al met de voorbereidingen van hun volgende beurs. Net als op de WOTS wordt op de elektronicabeurs, die plaatsvindt van 2 … 4 juni 2015 in de Utrechtse Jaarbeurs, ook weer een gadget – dit keer een ‘wearable’ – aangeboden aan geïnteresseerde bezoekers. Bijzonderheid is dat deze gadget in een echte productielijn ‘live’ op de beurs zal worden geproduceerd.

De slimme armband is bedacht door elektronica-ontwikkelbedrijf Metatronics; het op de foto afgebeelde model komt uit de koker van PCB-leverancier Eurocircuits. ‘Wearable’ elektronica (wie bedenkt eens een mooie Nederlandse term – ‘draagbaar’ is al bezet) is het onderwerp van een van de seminars op Electronics & Automation, en de gadget sluit daarbij aan. De armband bevat een Bluetooth-module voor communicatie met de telefoon en versnellingsopnemers die de bewegingen van de arm registreren, maar een eventuele combinatie met andere sensoren is ook mogelijk.

De componenten en de productie van de armband worden volledig gesponsord door de exposanten en de eerste besprekingen zijn al begonnen om de wensen van de ontwerpers en het aanbod van de sponsors op één lijn te brengen.

Beursbezoekers kunnen een gadget bemachtigen door hun belangstelling ervoor aan te geven bij het aanmelden voor de beurs, via de website http://eabeurs.nl/