Categories: Actueel

Wat vinden Duitsers van digitalisering? En Chinezen?

De op een enquête gebaseerde studie naar het thema Industrie 4.0 is de eerste die de gevolgen van digitalisering en het met elkaar verbinden van industriële processen naar duurzaamheidsaspecten heeft onderzocht.

Banen van productie naar ontwikkeling

De Chinezen vinden de gevolgen van de digitalisering op het aantal banen en op de eisen aan de werknemers ernstiger dan de Duitsers. Zo neemt 88% van de Chinese ondervraagden aan dat er in de toekomst minder of veel minder arbeidsplaatsen in de productie zullen zijn. Vier van de vijf Chinezen verwacht dit ook voor banen in de montage en assemblage.

Daarentegen rekent slechts ongeveer de helft van de Duitse ondervraagden op een afnemend aantal arbeidsplaatsen in de productie (56%) en assemblage (53%).De Duitse werknemers voorzien een zekere toekomst in de ontwikkeling: 77% verwacht hier een stijgend aantal arbeidsplaatsen, tegenover 46% bij de Chinese werknemers.

Volgens de onderzoekers weerspiegelen de resultaten van het onderzoek dat Industrie 4.0 in verschillende regio’s op aarde heel uiteenlopende gevolgen zullen laten zien, afhankelijk van de heersende industriële voorwaarden.

De verschillen in beoordelingen kunnen worden verklaard uit het feit dat Duitsland al een hoge automatiseringsgraad kent. Op 10 000 werknemers zijn er bij onze oosterburen 292 robots, terwijl dat er in China maar 36 zijn. Duitsland is een sterk geïndustrialiseerde pionier in Industrie 4.0 en heeft veel processen reeds doorlopen, terwijl het opkomende China die nog voor zich heeft.

Energie en milieu

In beide landen gaat een meerderheid er van uit, dat efficiënte omgang met bronnen in de toekomst aan betekenis wint. De ondervraagden uit China rekenen voor de toekomst op een duidelijk lagere energiebehoefte en materiaalverbruik dankzij de digitalisering van de productie. Duitse werknemers in de industrie daarentegen voorspellen in meerderheid een gelijkblijvende of stijgende behoefte aan energie.

Wellicht valt dit verschil in inschatting te verklaren uit het gegeven, dat veel Duitse ondernemingen al maatregelen hebben getroffen met betrekking tot het energetisch rendement. Dat betekent dat nog meer grote besparingspotentiëlen moeilijker te realiseren zijn.

Momenteel is de luchtvervuiling een aanzienlijk milieuprobleem in China. De kolenindustrie en andere industriële emissies dragen hier in grote mate aan bij. Hoewel in Duitsland een vergelijkbaar aandeel van de bruto toegevoegde waarde afkomstig is van de industrie (25% tegen 32% in China) is het aandeel van de industrie aan het totale energieverbruik aanzienlijk. In China ligt dat op 70%, in Duitsland op slechts 28%. 

bron: Institute for Advanced Sustainability Studies e.V.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

3 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

3 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

3 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

3 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

3 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

3 dagen ago