Wat biedt de vakbeurs electronica op het gebied van Industrie 4.0?

Elektronica voor industrieel gebruik moet altijd sneller, zuiniger, kleiner en goedkoper. Het moet echter ook robuust zijn en jarenlang 24/7 cyclische stress kunnen weerstaan. Net als vocht, trillingen, hitte en de effecten van chemicalïen… Van 15 tot 18 november laten spelers in deze markt tijdens de vakbeurs electronica 2022 in München (De) hun licht schijnen op de belangrijkste trends op dit gebied.

standhouder toont jongens elektronicaproducten

Dit op onder meer het IIoT & Cyber ​​Security Forum en het Power Electronics & Embedded Systems Forum.

Industriële halfgeleiders concurreren niet mee in de algemene nanometerrace. Volgens de Duitse Vereniging voor Elektro- en Digitale Industrie ZVEI blijven ze steken tussen de 65 en 800 nm. Dit is niet alleen goedkoper, het verhoogt ook de robuustheid en consistentie op de lange termijn. Ter vergelijking: Apple’s volgende generatie processors voor Macbooks en iPhones is aangekomen bij 3-nm-structuren. ‘s Werelds toonaangevende chipproducenten voor industriële elektronica, waaronder Bosch, Infineon, NXP, Renesas, STMicroelectronics, Texas Instruments, Toshiba Electronics en Vishay Intertechnology, zullen de stand van zaken illustreren.

Vermogenselektronica uit Europa

Volgens de ZVEI is de industrie goed voor 26 procent van het halfgeleiderverbruik in Europa. En daar maakt vermogenselektronica een groot deel van uit. De componenten zijn hier bestand tegen extreem hoge stroomsterkte en spanning bij het schakelen, regelen en omzetten van elektrische energie. Dit werkt beter met siliciumcarbide (SiC) en galliumnitride (GaN) dan met traditioneel silicium (Si). Deze halfgeleiders met brede bandgap zetten nieuwe standaarden op het gebied van schakelfrequentie, efficiëntie, doorslag veldsterkte, warmteverlies en grootte. Voor hoogspanningstoepassingen in de fabrieksautomatisering betekent dit een boost voor de energie-efficiëntie en winstgevendheid. Met Bosch, Infineon, Onsemi, Renesas, Rohm, STMicroelectronics en Vishay zijn toonaangevende producenten van vermogenselektronica vertegenwoordigd. Het Power Electronics Forum gaat woensdag van 10.00 tot 13.30 uur in op de trend van ‘Wide Bandgap Semiconductors’.

Zintuigen voor de industrie

Geautomatiseerde productie met flexibele processen heeft vooral één ding nodig: data. Analistenbureau IDC verwacht dat de hoeveelheid data die over de hele wereld wordt gegenereerd tegen 2025 zal toenemen tot 163 zettabyte (ZB). Bedrijven zullen naar verwachting 60% van deze data voor hun rekening nemen. Dit komt door het Industrial Internet of Things (IIoT) en de talloze draadloze en bedrade sensoren. Ze duiden op hoge eisen aan nauwkeurigheid, werkfrequentiebereik en robuustheid.

IIoT-sensoren zijn vaak in staat om in realtime te werken en, naast het registreren van daadwerkelijke metingen met geïntegreerde AI-functies, maken en verwerken ze steeds vaker signalen op locatie (edge ​​computing). Dit vermindert het elektriciteitsverbruik en de gegevensoverdracht naar de cloud. De MEMS-kantelsensor IIS2ICLX van STMicroelectronics heeft bijvoorbeeld een programmeerbare machine learning-kern. Typische toepassingen zijn industriële automatisering en constructiebewaking door het meten van zwakke, laagfrequente trillingen.

Sensoren voor digital twins

Slimme sensoren verminderen ook de inspanning die nodig is om digital twins te maken en te gebruiken door de kosten- en resource-intensieve overdracht van onbewerkte gegevens te elimineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *